Weet jij het antwoord op de vraag: wanneer maak je bezwaar tegen de WOZ waarde? In veel gevallen kan het onwijs nuttig zijn om bezwaar te maken tegen de WOZ waarde van jouw woning of ander pand. Maar hoe bepaal je nou wanneer het handig is om dit te laten doen? Daarvoor is het eerst belangrijk om meer te weten over wat de WOZ waarde überhaupt is en waarom de gemeente dit ieder jaar berekend. Pas als je de theorie achter de WOZ waarde begrijpt, kan je weten of het nodig is om bezwaar te maken. In deze blog wordt stap voor stap uitgelegd of het voor jou nuttig is om bezwaar te maken tegen de WOZ waarde!

Wat houdt de WOZ waarde precies in?

Als eerste is het handig om te weten wat de WOZ waarde inhoudt. WOZ is een afkorting voor Waardering Onroerende Zaken. Dit houdt dus simpel gezegd in dat de waarde van jouw onroerend goed bepaald wordt. Het kan hier dus bijvoorbeeld gaan om je woning, maar ook bijvoorbeeld bedrijfspanden vallen onder onroerend goed. Eens per jaar berekent de gemeente de WOZ waarde van jouw onroerend goed. Als jij denkt dat deze inschatting niet juist is, dan kan je hier bezwaar tegen maken. Maar voordat je dit doet, is het eerst belangrijk om te weten hoe de gemeente de WOZ waarde van jouw woning bepaalt.

Hoe de WOZ waarde van jouw woning wordt bepaald

Het belangrijkste om te weten voor jou, is dat de gemeente 1 januari van het voorgaande jaar als peildatum voor het waarderen van jouw onroerend goed gebruikt. Dit betekent dus dat het gaat om de waarde van jouw huis van ongeveer een jaar geleden. Om de waarde te bepalen, worden verschillende gegevens meegenomen in de berekening. De ligging van de woning speelt hierbij bijvoorbeeld een grote rol, net als de oppervlaktegegevens en de inhoudsgegevens. Daarnaast spelen ook de verkoopprijzen van woningen in jouw omgeving een belangrijke rol bij de bepaling van de WOZ waarde van jouw huis.

Belangrijk: de WOZ waarde van jouw pand is niet gelijk aan de verkoopprijs

Wanneer je erover denkt om bezwaar te maken tegen de WOZ waarde van jouw onroerend goed, is het enorm belangrijk om een ding goed in je achterhoofd te houden: 1 januari van het voorgaande jaar wordt als peildatum gebruikt. Dit betekent dat de WOZ waarde van jouw pand eigenlijk een jaar ‘achterloopt’. Dit betekent dus ook dat de WOZ waarde van jouw pand niet gelijk is aan de verkoopprijs. De waarde van jouw woning kan in vergelijking tot 1 januari van het voorgaande jaar enorm zijn gestegen of gedaald, afhankelijk van de ontwikkelingen op de woningmarkt. Houd dus goed in je hoofd dat de WOZ waarde niets te maken heeft met de verkoopprijs! ''Ook meer informatie over de WOZ waarde in Amsterdam''? Kijk dan op onze Amsterdam pagina.

Maak bezwaar tegen de WOZ waarde wanneer jij deze alsnog te hoog acht

Als jij na het lezen van bovenstaande informatie nog steeds het idee hebt dat je WOZ waarde te hoog wordt ingeschat, dan kan je hier bezwaar tegen maken. Wist jij dat in heel Nederland maar 2% van de bezitters van onroerend goed bezwaar maakt tegen de WOZ waarde? Veel mensen denken namelijk dat het toch geen zin heeft. Dit is echter helemaal niet waar. In bijna alle gevallen werkt het namelijk wel goed om bezwaar te maken. Bezwaar maken kan je doen in heel Nederland. Zo kan je bezwaar maken tegen de WOZ waarde in Groningen, Alkmaar, Rotterdam, Eindhoven en de rest van Nederland.

Bespaar veel geld na het maken van bezwaar tegen de WOZ waarde

De voornaamste reden waarom het nuttig is om bezwaar te maken tegen de WOZ waarde, is doordat de WOZ waarde van jouw onroerend goed bepaalt hoeveel gemeentebelastingen je moet bepalen. Wanneer je WOZ waarde dus te hoog is, betaal je elke maand meer dan dat je zou hoeven betalen. Dit is hartstikke zonde van je geld. De WOZ waarde bepaalt onder andere hoeveel onroerende-zaakbelasting, waterschapsbelasting, inkomstenbelasting, roerende ruimtebelasting en vermogensbelasting je moet betalen. Per jaar kan het zijn dat je door een te hoge WOZ waarde zelfs wel € 63,- tot € 2538,- euro kosten. Het bedrag kan dus enorm oplopen. Dat wil jij toch ook voorkomen?

Zorg dat je op tijd bezwaar maakt tegen de WOZ waarde

Om te kunnen voorkomen dat je te veel betaalt door een te hoog geschatte WOZ waarde, is het van groot belang dat je op tijd bezwaar maakt tegen de WOZ waarde. De uiterlijke termijn waarbinnen jij bezwaar moet maken, is zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking. Hoe sneller je dus bezwaar maakt, hoe beter het is. Het is belangrijk om binnen deze termijn bezwaar te maken, omdat je verzoek anders niet meer in behandeling wordt genomen. Weet je nou niet hoe bezwaar maken werkt, maar wil je wel bezwaar maken? Laat Bezwaarmaker je dan helpen bij het indienen van je verzoek!

Laat bezwaar maken op de WOZ waarde van jouw woning door Bezwaarmaker

Bezwaarmaker is gespecialiseerd in het goed volbrengen van de bezwaarprocedure. Als je bij ons je bezwaar laat maken, hoef je eigenlijk vrijwel niets meer te doen. Je kan je eenvoudig aanmelden op onze website. Hier kan je een stappenplan invullen. Dit duurt hoogstens twee minuten. Vervolgens stuurt Bezwaarmaker jou een formulier op. Dan is het alleen nog nodig om dit formulier te ondertekenen, aangezien dit ons machtigt om voor jou bezwaar te maken. Wat verder nog handig is om te weten: bezwaar maken bij Bezwaarmaker is compleet gratis. Als het bezwaar wordt goedgekeurd, zijn de kosten voor de gemeente. Als het ons niet lukt om jouw bezwaarprocedure te laten goedkeuren, zijn de kosten voor ons. Ook meer informatie over de WOZ waarde in Sittard-Geleen, Scherpenzeel, Sliedrecht, Schiedam, Slochteren en de rest van Nederland.'

Wanneer het dus nuttig is om bezwaar te maken tegen de WOZ waarde

Kort samengevat is het nuttig om bezwaar te maken tegen de WOZ waarde wanneer jij denkt dat de inschatting van de waarde van jouw huis niet klopt. Hierbij moet je wel rekening houden met dat de berekening is uitgevoerd met als peildatum 1 januari van het voorgaande jaar. Als je bezwaar wilt maken, is het handig om hiervoor Bezwaarmaker in te schakelen. Omdat wij namelijk gespecialiseerd zijn in het maken van bezwaar WOZ, is de kans bij ons veel groter dat jouw aanvraag zal worden goedgekeurd. En dat is natuurlijk waar jij het voor doet!

klantenvertellen logo

3.378+ reviews

Klanten geven ons een 8.7

10

31 jan. 2022

Zeer professioneel en met gewenste resultaat.

Ik ben zeer tevreden over de wijze waarop Bezwaarmaker de bezwaarprocedure heeft uitgevoerd en afgehandeld. Zeer professioneel en uiteindelijk ook met het gewenste resultaat. Ik ben ook zeer tevreden over de wijze waarop ik op de hoogte ben gehouden over de voortgang.

Elle Aanbevelen? Ja

10

22 jan. 2022

prima werk geleverd

Een keer een vragenformulier moeten invullen en de rest ging vanzelf. Verder geen gezeur, alles zelfstandig afgehandeld en het resultaat was super.

R. Aanbevelen? Ja

8

4 feb. 2022

Gerichte info, helder wat zelf wel/ niet doen

Geruststellende gedachte dat jullie procedures in de gaten houden en heldere info vragen en geven. Was even wat cynisch, eerst zien dan geloven. Maar door te cummuniceren met mij heeft mij geholpen in loslaten en vertrouwen hebben met een geweldig resultaat!

S.spigt Aanbevelen? Ja

9

10 feb. 2022

Prima ik heb vermindering gekregen.

Geen klachten ik heb niets hoeven te doen het ging stilletjes aan mij voorbij en het gebeurde gewoon.

R.p. Beijleveld Aanbevelen? Ja

9

13 feb. 2022

Mijn ervaring is zeer goed.

Mijn ervaring over uw dienst is erg prettig. De klachten richting gemeente over de hoogte van de WOZ-waarde van mijn woning heeft u naar tevredenheid richting gemeente verwerkt. Mijn dank voor uw manier van aanpak.

J.Euser Aanbevelen? Ja

8

19 jan. 2022

De ervaring wordt sterk beïnvloed over het al of niet behalen van succes, In dit geval dus goed

Vakbekwaam, anders zou het bezwaar niet zijn gehonoreerd. Ik werd steeds goed geïnformeerd zodra de procedure daartoe aanleiding gaf.

G.A. Aanbevelen? Ja

10

15 feb. 2022

Vastbijters in positieve zin :-)

Keurig zijn we op de hoogte gehouden ondanks lange doorlooptijd met gemeente. Uitkomst volledig naar wens Dank!

Ron Aanbevelen? Ja

8

8 feb. 2022

De aanhouder wint

Nadat eerst ons bezwaar was afgewezen zijn we hiertegen in beroep gegaan en met succes. Hartelijk Dank voor wat jullie gedaan hebben, Chapeau

WB Aanbevelen? Ja

Je hebt ons gezien bij