Het is een trend die al jarenlang wordt waargenomen: de jaarlijkse stijging van de woonlasten. Het jaar 2020 gaat echter een exponentiële groei zien waarbij huiseigenaren gemiddeld 5,2 procent meer woonlasten gaan betalen. Omdat iedere gemeente zijn eigen tarieven vaststelt, zullen de gemeentelijke kosten niet voor iedereen even hard groeien. Huurders zullen het merken in de heffing van afvalstoffen en riool en voor de huiseigenaren komt daar een stijging van de Onroerende Zaakbelasting (ozb) bij. Van deze drie lasten zal de afvalstoffenheffing het zwaarst belast worden, namelijk met maar liefst 9,5 procent meer in vergelijking met vorig jaar.
Waarom de afvalstoffenheffing?
Doordat het voor gemeenten duurder is geworden om afval te storten en/of verbranden, worden deze kosten doorberekend aan de burger. Waar in het verleden het storten en/of verbranden van afval gemiddeld 13 euro per ton afval kostte, zitten we nu gemiddeld op 31 euro. Er zijn een aantal redenen dat het storten en verbranden van afval zoveel duurder is geworden. De regering wil namelijk stimuleren dat er meer afval gescheiden wordt. Als ieder huishouden plastic, batterijen, papier, groenafval en restafval scheidt, dan is er veel minder restafval te verwerken. Door de stimulatie van het recyclen gaat in maar liefst 157 gemeenten de afvalstoffenheffing dit jaar met 10 procent of meer omhoog. Bij de 19 gemeenten waarbij de afvalstoffenheffing daalt zal niet meer dan enkele euro’s daling gezien worden.
Woonlasten zwaarder voor huiseigenaren
De gemeenten hebben minder grip op de zwaarte van de gemeentelijke heffing op afval- en riool. Dit in tegenstelling tot de Onroerende Zaakbelasting. Gemeenten gebruiken de ozb vaker om de kostenstijging voor bijvoorbeeld zorgposten op te vangen. Het gevolg hiervan is dat huizeneigenaren met een hogere stijging van woonlasten te maken krijgen dan niet-huiseigenaren. De Vereniging Nederlandse Gemeenten pleiten voor duidelijke afspraken over de bekostiging van zorgtaken. Op dit moment zijn volgens hun de huiseigenaren de dupe van de budgetproblemen van de gemeente (omtrent de zorg) en daar moet verandering in komen. Op welke termijn dat gaat lukken is nog maar de vraag, in ieder geval kunnen we dit jaar een flinke stijging van de woonlasten tegemoet zien. Ook meer informatie over de WOZ waarde in Amsterdam, Groningen, Alkmaar, Rotterdam, Eindhoven en de rest van Nederland.
Bent u het niet eens met de hoogte van uw WOZ-waarde welke als grondslag dient voor de onroerende zaak belasting, maak dan bezwaar woz waarde.
3.378+ reviews