Het is een trend die al jarenlang wordt waargenomen: de jaarlijkse stijging van de woonlasten. Het jaar 2020 gaat echter een exponentiële groei zien waarbij huiseigenaren gemiddeld 5,2 procent meer woonlasten gaan betalen. Omdat iedere gemeente zijn eigen tarieven vaststelt, zullen de gemeentelijke kosten niet voor iedereen even hard groeien. Huurders zullen het merken in de heffing van afvalstoffen en riool en voor de huiseigenaren komt daar een stijging van de Onroerende Zaakbelasting (ozb) bij. Van deze drie lasten zal de afvalstoffenheffing het zwaarst belast worden, namelijk met maar liefst 9,5 procent meer in vergelijking met vorig jaar.

Waarom de afvalstoffenheffing?

Doordat het voor gemeenten duurder is geworden om afval te storten en/of verbranden, worden deze kosten doorberekend aan de burger. Waar in het verleden het storten en/of verbranden van afval gemiddeld 13 euro per ton afval kostte, zitten we nu gemiddeld op 31 euro. Er zijn een aantal redenen dat het storten en verbranden van afval zoveel duurder is geworden. De regering wil namelijk stimuleren dat er meer afval gescheiden wordt. Als ieder huishouden plastic, batterijen, papier, groenafval en restafval scheidt, dan is er veel minder restafval te verwerken. Door de stimulatie van het recyclen gaat in maar liefst 157 gemeenten de afvalstoffenheffing dit jaar met 10 procent of meer omhoog. Bij de 19 gemeenten waarbij de afvalstoffenheffing daalt zal niet meer dan enkele euro’s daling gezien worden.

Woonlasten zwaarder voor huiseigenaren

De gemeenten hebben minder grip op de zwaarte van de gemeentelijke heffing op afval- en riool. Dit in tegenstelling tot de Onroerende Zaakbelasting. Gemeenten gebruiken de ozb vaker om de kostenstijging voor bijvoorbeeld zorgposten op te vangen. Het gevolg hiervan is dat huizeneigenaren met een hogere stijging van woonlasten te maken krijgen dan niet-huiseigenaren. De Vereniging Nederlandse Gemeenten pleiten voor duidelijke afspraken over de bekostiging van zorgtaken. Op dit moment zijn volgens hun de huiseigenaren de dupe van de budgetproblemen van de gemeente (omtrent de zorg) en daar moet verandering in komen. Op welke termijn dat gaat lukken is nog maar de vraag, in ieder geval kunnen we dit jaar een flinke stijging van de woonlasten tegemoet zien. Ook meer informatie over de WOZ waarde in Amsterdam, Groningen, Alkmaar, Rotterdam, Eindhoven en de rest van Nederland.

Bent u het niet eens met de hoogte van uw WOZ-waarde welke als grondslag dient voor de onroerende zaak belasting, maak dan bezwaar woz waarde.

klantenvertellen logo

3.378+ reviews

Klanten geven ons een 8.7

10

31 jan. 2022

Zeer professioneel en met gewenste resultaat.

Ik ben zeer tevreden over de wijze waarop Bezwaarmaker de bezwaarprocedure heeft uitgevoerd en afgehandeld. Zeer professioneel en uiteindelijk ook met het gewenste resultaat. Ik ben ook zeer tevreden over de wijze waarop ik op de hoogte ben gehouden over de voortgang.

Elle Aanbevelen? Ja

10

15 feb. 2022

Vastbijters in positieve zin :-)

Keurig zijn we op de hoogte gehouden ondanks lange doorlooptijd met gemeente. Uitkomst volledig naar wens Dank!

Ron Aanbevelen? Ja

8

8 feb. 2022

De aanhouder wint

Nadat eerst ons bezwaar was afgewezen zijn we hiertegen in beroep gegaan en met succes. Hartelijk Dank voor wat jullie gedaan hebben, Chapeau

WB Aanbevelen? Ja

8

19 jan. 2022

De ervaring wordt sterk beïnvloed over het al of niet behalen van succes, In dit geval dus goed

Vakbekwaam, anders zou het bezwaar niet zijn gehonoreerd. Ik werd steeds goed geïnformeerd zodra de procedure daartoe aanleiding gaf.

G.A. Aanbevelen? Ja

10

22 jan. 2022

prima werk geleverd

Een keer een vragenformulier moeten invullen en de rest ging vanzelf. Verder geen gezeur, alles zelfstandig afgehandeld en het resultaat was super.

R. Aanbevelen? Ja

9

10 feb. 2022

Prima ik heb vermindering gekregen.

Geen klachten ik heb niets hoeven te doen het ging stilletjes aan mij voorbij en het gebeurde gewoon.

R.p. Beijleveld Aanbevelen? Ja

8

4 feb. 2022

Gerichte info, helder wat zelf wel/ niet doen

Geruststellende gedachte dat jullie procedures in de gaten houden en heldere info vragen en geven. Was even wat cynisch, eerst zien dan geloven. Maar door te cummuniceren met mij heeft mij geholpen in loslaten en vertrouwen hebben met een geweldig resultaat!

S.spigt Aanbevelen? Ja

9

13 feb. 2022

Mijn ervaring is zeer goed.

Mijn ervaring over uw dienst is erg prettig. De klachten richting gemeente over de hoogte van de WOZ-waarde van mijn woning heeft u naar tevredenheid richting gemeente verwerkt. Mijn dank voor uw manier van aanpak.

J.Euser Aanbevelen? Ja

Je hebt ons gezien bij