Aan het begin van ieder jaar ontvang je de WOZ beschikking. Wanneer is de WOZ waarde voor 2022 bekend? Per gemeente kan de exacte datum verschillen waarop de WOZ waarde voor 2022 bekend gemaakt wordt. Iedere gemeente is zelf verantwoordelijk voor de WOZ berekening en het versturen van de WOZ beschikking. Gemeenten zijn verplicht de aanslag in de eerste drie maanden van het jaar te versturen. Let bij het ontvangen van de beschikking altijd op de dagtekening. Na ontvangst van jouw beschikking heb je tot zes weken na dagtekening om bezwaar te maken. De dagtekening is echter iets anders dan de waardepeildatum, dit verschil leggen we je graag uit.

Waardepeildatum WOZ 2022

Wanneer de WOZ waarde voor 2022 bekend is voor jouw woning, is het tijd om deze te controleren. Men vraagt zich wel eens af welke WOZ-waarde voor de aangifte van 2022 te gebruiken. Kijk hiervoor naar de waardepeildatum. Dit is de datum waarop de WOZ waarde van toepassing is. De waardepeildatum ligt altijd een jaar in het verleden. Je ziet in de WOZ 2022 waardepeildatum 1 januari 2021. Op deze manier heeft de gemeente de tijd om prijzen van omliggende woningen die in die periode verkocht zijn te verwerken in de WOZ waarde. Je moet de WOZ waarde zien als de geschatte verkoopprijs van jouw woning. Is de geschatte prijs volgens jou te hoog of te laag? Maak dan gratis bezwaar via Bezwaarmaker. Een te hoge WOZ waarde kan je veel geld kosten door de hogere belastingen die je betaalt.

WOZ waarde controleren

Op het taxatierapport dat de gemeente meestuurt, kun je zien welke panden als benchmark gebruikt zijn en welke eigenschappen van je eigen pand bij de gemeente bekend zijn. Allereerst controleer je de gegevens van je eigen pand. Vervolgens kijk je of de panden die de gemeente bij de taxatie als vergelijkingsmateriaal gebruikt heeft ook echt gelijkwaardig zijn. De kans is aanwezig dat jouw straat rustiger of drukker is, dat jouw pand beter is onderhouden of dat er andere factoren zijn die de prijs beïnvloeden. De gemeente neemt panden en woningen die verkocht zijn rond de waardepeildatum als vergelijkingsmateriaal. Houd daar dus rekening mee bij het controleren van de WOZ waarde. Een grote verbouwing die je na de waardepeildatum hebt laten doen, kan van grote invloed zijn op de WOZ waarde!


Wanneer is de WOZ waarde voor 2022 bekend

Toestandspeildatum

Bij de woz-waarde berekenen wordt een waardepeildatum gebruikt. Heb je een nieuw huis laten bouwen of een verbouwing laten doen in het jaar na de waardepeildatum? Dan wordt de toestandspeildatum aangehouden voor het berekenen van de woz-waarde. De toestandspeildatum ligt op 1 januari van het belastingjaar waarin je de WOZ beschikking krijgt. Vervolgens wordt er wel nog berekend wat hetgeen waard zou zijn op de waardepeildatum.

WOZ-waarde 2022 opvragen

Heb je geen WOZ beschikking ontvangen? Per gemeente verschilt het of de WOZ beschikking per brief of digitaal verstuurd wordt. Dit kan ook afhankelijk zijn van de voorkeuren die jij doorgegeven hebt. Als je de WOZ beschikking niet kunt vinden, kijk dan allereerst op de website van je gemeente. Het kan zijn dat jouw gemeente de gemeentelijke belastingen in een samenwerkingsverband met andere gemeenten geregeld heeft. Neem als voorbeeld de WOZ waarde Groningen, daar gaat de WOZ belasting via het Noordelijk Belastingkantoor. Heb je een pand in Utrecht? De WOZ waarde Utrecht wordt berekend via BghU (Belastingsamenwerking gemeenten en hoogheemraadschap Utrecht). Ook omliggende gemeenten kunnen bij zo’n samenwerkingsverband worden inbegrepen. Hopelijk heb je nu antwoord op de vraag: “Wanneer is de WOZ waarde voor 2022 bekend?”. Kom je ergens toch niet helemaal uit? Neem dan gerust contact met ons op.

klantenvertellen logo

3.378+ reviews

Klanten geven ons een 8.7

10

31 jan. 2022

Zeer professioneel en met gewenste resultaat.

Ik ben zeer tevreden over de wijze waarop Bezwaarmaker de bezwaarprocedure heeft uitgevoerd en afgehandeld. Zeer professioneel en uiteindelijk ook met het gewenste resultaat. Ik ben ook zeer tevreden over de wijze waarop ik op de hoogte ben gehouden over de voortgang.

Elle Aanbevelen? Ja

9

10 feb. 2022

Prima ik heb vermindering gekregen.

Geen klachten ik heb niets hoeven te doen het ging stilletjes aan mij voorbij en het gebeurde gewoon.

R.p. Beijleveld Aanbevelen? Ja

8

19 jan. 2022

De ervaring wordt sterk beïnvloed over het al of niet behalen van succes, In dit geval dus goed

Vakbekwaam, anders zou het bezwaar niet zijn gehonoreerd. Ik werd steeds goed geïnformeerd zodra de procedure daartoe aanleiding gaf.

G.A. Aanbevelen? Ja

8

8 feb. 2022

De aanhouder wint

Nadat eerst ons bezwaar was afgewezen zijn we hiertegen in beroep gegaan en met succes. Hartelijk Dank voor wat jullie gedaan hebben, Chapeau

WB Aanbevelen? Ja

9

13 feb. 2022

Mijn ervaring is zeer goed.

Mijn ervaring over uw dienst is erg prettig. De klachten richting gemeente over de hoogte van de WOZ-waarde van mijn woning heeft u naar tevredenheid richting gemeente verwerkt. Mijn dank voor uw manier van aanpak.

J.Euser Aanbevelen? Ja

10

22 jan. 2022

prima werk geleverd

Een keer een vragenformulier moeten invullen en de rest ging vanzelf. Verder geen gezeur, alles zelfstandig afgehandeld en het resultaat was super.

R. Aanbevelen? Ja

10

15 feb. 2022

Vastbijters in positieve zin :-)

Keurig zijn we op de hoogte gehouden ondanks lange doorlooptijd met gemeente. Uitkomst volledig naar wens Dank!

Ron Aanbevelen? Ja

8

4 feb. 2022

Gerichte info, helder wat zelf wel/ niet doen

Geruststellende gedachte dat jullie procedures in de gaten houden en heldere info vragen en geven. Was even wat cynisch, eerst zien dan geloven. Maar door te cummuniceren met mij heeft mij geholpen in loslaten en vertrouwen hebben met een geweldig resultaat!

S.spigt Aanbevelen? Ja

Je hebt ons gezien bij