Terug naar het overzicht


Zoek je het antwoord op “Wat is de WOZ-waarde en hoe wordt deze bepaald?”, lees dan verder. Met meer dan 10 jaar ervaring is Bezwaarmaker de specialist in WOZ waarden. Voor meer dan 100.000 particulieren heeft Bezwaarmaker tegen de hoogte van de WOZ waarde bezwaar aangetekend. Hoewel het op je aangifte WOZ-belasting van de gemeente lijkt alsof er zeer goed over de waardebepaling van je huis of pand nagedacht is, wijkt de waarde en daarmee de hoogte van de WOZ belasting, vaak af. Dit artikel zal je precies vertellen wat de WOZ waarde is en hoe deze wordt bepaald. Je kunt op basis daarvan bepalen of bezwaar maken voor jou ook verstandig is.

Wat is de WOZ waarde?

Op de eerste vraag die je zult hebben, “wat is de WOZ waarde”, is het antwoord simpel, WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ waarde is dus de waardering, of met andere woorden, de waarde van onroerend goed zoals een huis of ander soort pand. Deze WOZ waarde wordt bepaald door een wet, genaamd “Wet waardering onroerende zaken”. Deze wet is uitgebreid en complex, maar bepaalt in zekere mate hoe de waarde tot stand komt en de regels over de onroerende-zaakbelastingen. De precieze inhoud van de wet kun je lezen op de site van de Overheid. Het belangrijkste echter wat van invloed is voor jou, is welke WOZ waarde jouw huis heeft, en hoe die bepaald wordt. Onderstaande alinea gaat hier dieper op in.

WOZ beschikking

Je krijgt als eigenaar van een pand één keer per jaar een WOZ-beschikking. In dit document kun je de bepaalde WOZ waarde van jouw woning zien. Deze beschikking wordt door de gemeente, die de waarde bepaalt, verstrekt. Bij veel gemeentes kun je met jouw DigiD inloggen om deze te bekijken. Via het WOZ waardeloket kun je de WOZ waarde van ieder pand opvragen. Hoewel dit interessant lijkt als je bijvoorbeeld de waarde van een huis wilt opzoeken, is het belangrijk om te weten dat deze waarde zeker niet gelijk staat aan de echte waarde van het pand. Hoewel de gemeente een bepaalde berekening gebruikt die in een groot deel van de gevallen in de buurt komt van de werkelijke waarde, is dit lang niet altijd ook de exacte waarde.

Hoe wordt de WOZ waarde bepaald?

De gemeente kijkt bij het bepalen van de WOZ waarde naar verschillende factoren. De belangrijkste hiervan zijn:


- Verkoopcijfers van vergelijkbare woningen, zoals woningen in dezelfde straat of wijk.

- Oppervlakte, bouwjaar en andere aan het pand of de woning zelf gerelateerde factoren.

- Ligging en voorzieningen.

- Bij de gemeente bekende of nieuw verworven informatie over jouw woning.


Hoewel je je voor kunt stellen dat je met deze gegevens in een nieuwbouwwijk een vrij precieze meting kunt doen, is dit voor huizen in bestaande wijken al een stuk moeilijker. Laat staan in oudere wijken of wijken waar veel veranderingen zijn geweest. De WOZ waarde is dus totaal wat anders dan een taxatie.

WOZ waarde en de werkelijke waarde van de woning?

Om de WOZ waarde te bepalen, komt er geen ambtenaar bij alle huizen langs, dit wordt op afstand gedaan. Hierbij is er niet achter jouw voordeur gekeken. Wanneer je je huis zou gaan verkopen, en er komt een makelaar of taxateur langs, dan is de kans groot dat die tot een heel ander waardeoordeel en daarmee tot een ander bedrag komen. Het bedrag waar je huis uiteindelijk voor verkocht wordt, heeft ook te maken met vraag en aanbod, waardoor deze nog weer anders kan zijn. Om je een voorbeeld te noemen, de WOZ waarde gaat uit van verzamelde data over woningen in jouw buurt. De makelaar of taxateur kijkt ook binnen en zal de waarde bepalen op basis van bijvoorbeeld de afwerking van de woning. Een koper zal weer een andere waarde aan jouw woning hechten, hier speelt emotie ook een rol. Bijvoorbeeld omdat hij of zij dolgraag in die buurt wil wonen. Maak daarom WOZ bezwaar bij Bezwaarmaker.

Bezwaar maken tegen de WOZ waarde

De WOZ waarde is van directe invloed op de WOZ belasting die jij moet betalen. De gemiddelde besparing op de WOZ belasting die Bezwaarmaker voor haar klanten behaalt, is 272 euro per jaar. Op een hypotheek tijd van 30 jaar, zou dit uitkomen op een totale besparing van 8.160 euro. Dit is echter een gemiddelde, bij een incorrecte WOZ waarde kan het zijn dat je over deze periode tienduizenden euro’s teveel aan belasting betaalt. Bij het maken van bezwaar worden er naar extra factoren gekeken die van invloed zijn op het woongenot. Stel het verkeer in de straat waar jij woont, is drukker geworden, of er is een bouwproject waar je structureel last van hebt. Ook last van ongedierte, slechte bereikbaarheid van jouw pand, geluidsoverlast of dreiging van natuurrampen zoals overstromingen of aardbevingen kunnen redenen zijn om de WOZ waarde te verlagen. Lees hier nog meer veelgebruikte argumenten voor WOZ waarde verlagen. Zoals je ziet zijn er veel factoren op basis waarvan jouw WOZ waarde hoger of lager kan uitpakken. Een lage WOZ waarde betekent direct minder belasting betalen. Maar kan een hogere WOZ waarde ook gunstig zijn?

Te lage WOZ waarde

Een te lage WOZ waarde kan nadelig zijn wanneer je een huis koopt of gaat verkopen. Mensen kijken toch naar de WOZ waarde om een indruk van de waarde te krijgen. Daarnaast kijken sommige hypotheekverstrekkers naar de WOZ waarde om te bepalen hoe hoog de maximale hypotheek is. Een ander voordeel van een hogere WOZ waarde die je hebt als je zelf in jouw huis blijft wonen, is dat het risico op je hypotheek daalt als de woning meer waard wordt. De hypotheekverstrekker heeft namelijk een lager risico op het aan jou uitgeleende geld. Bij een hypotheek zonder NHG en slechts bij sommige hypotheekverstrekkers, is de WOZ beschikking voldoende om dit aan te tonen. Andere vertrekkers willen een taxatierapport zien. Bij vrijwel alle hypotheekverstrekkers moet je zelf hierover in contact treden, zij zullen je dus niet proactief een lagere hypotheeklast aanbieden.

Ga in gesprek met Bezwaarmaker

Wil je meer weten over wat de WOZ waarde is, en hoe deze wordt bepaald? Of wil je een specialist naar jouw situatie laten kijken? Kom in contact met Bezwaarmaker. Wij bieden vrijblijvend advies, ook telefonisch en kunnen eventueel daarna bezwaar voor jouw WOZ waarde aantekenen. Ook hier zijn voor jou geen kosten aan verbonden. Je kunt dus helemaal gratis gebruik maken van onze dienstverlening.


Terug naar het overzicht
klantenvertellen logo

3.100+ reviews

Klanten geven ons een 8.5

9

21 dec. 2021

Gewoon goed

Hallo. Ik wil ten eerste bezwaarmaker.nu bedanken voor de werkzaamheden die ze voor mij gedaan hebben. Helaas en dat zeg ik eerlijk is het bedrag dat in mindering is vast gesteld tegen gevallen maar wie het kleine niet eerd is het grote niet Weerd. Maar ik weet niet hoe het in zijn werk gaat. B.v. D Gr jo ijpelaar

J.N.J.P. Aanbevelen? Ja

8

21 dec. 2021

Prima hulp

Had ik alleen nooit bereikt.

C.Y. Aanbevelen? Ja

8

22 dec. 2021

Belooft wat ze zeggen

Mijn ervaring is positief en wil hierbij aanbevelen

C.A. Luijendijk Aanbevelen? Ja

8

22 dec. 2021

Goed geregeld.

Er wordt goed gecommuniceerd. De plek waar al jouw informatie zich bevindt is overzichtelijk. Tevoren wordt aangegeven dat het lang kan duren. Tussentijds een mail met een update zou fijn zijn.

W.F. Aanbevelen? Ja

8

19 dec. 2021

prima

valt niet tegen

A.M. Schep Aanbevelen? Ja

8

19 dec. 2021

Goed geregeld

Het aanmaken van mijn dossier was gemakkelijk en ik werd regelmatig duidelijk op de hoogte gehouden.

P.D. Aanbevelen? Ja

8

18 dec. 2021

een prima dienstverlening

simpel en duidelijke procedure.

winfried Aanbevelen? Ja

8

21 dec. 2021

Ontzorgd en maakt e.e.a. keurig in orde

xx

de heer G.J.N. van Nies Aanbevelen? Ja

Je hebt ons gezien bij