Huizenmarkt definitief uit dal!

AMSTERDAM - De Nederlandse huizenmarkt lijkt definitief de weg omhoog te hebben ingeslagen.

In het afgelopen kwartaal zijn de prijzen zelfs voor het eerst sinds jaren weer gestegen. Bekijk ook de video: Ronald Veerman, Chef van De Financiële Telegraaf, duidt de NVM-cijfers.

Dat blijkt uit cijfers van makelaarsorganisatie NVM, die aangeeft dat de woningmarkt zicht sneller lijkt te herstellen dan eerder gedacht. In de laatste drie maanden werden niet alleen 20% meer woningen verkocht dan een kwartaal eerder, maar was voor het eerst ook sprake van een gemiddelde prijsstijging van 1,5%.

Een gemiddeld huis kost daardoor nu 207.000 euro. Rijtjeshuis Vooral goed geprijsde en voor starter betaalbare rijtjeshuizen zijn steeds meer in trek. Ook het aantal verkochte appartementen nam flink toe. Met totaal ruim 27.000 verkochte woningen werd daarmee zelfs het goede vierde kwartaal van 2012 verbeterd, toen naderende aanpassingen in de hypotheekrenteregels voor een tijdelijke piek in de verkoop zorgde. Rust Naast de langzaam herstellende economie geeft volgens de NVM ook de teruggekeerde politieke rust rond de hypotheekrenteaftrek huizenkopers meer vertrouwen.

Verder herstel en koopkrachtverbetering kunnen in 2014 nieuwe kopers naar de markt trekken, al blijft de hoge werkloosheid een zorg voor aspirant-kopers. De organisatie wijst er mede daardoor op dat het herstel nog altijd pril is en dat nog een lange weg te gaan is voordat de huizenmarkt weer terug kan keren richting het hoge niveau van voor de crisis. Ten opzichte van een jaar geleden daalden de prijzen immers nog altijd licht.

In ruim vijf jaar tijd daalden de huizenprijzen immers met totaal 17%, waardoor nog een aantal jaren van stevige stijgingen nodig is om weer terug te keren naar de oude hoge prijzen. Volgens de NVM wordt het daarom spannend om te kijken of het herstel zich begin 2014 lijkt door te zetten. “Herstel huizenmarkt gaat sneller dan verwacht” - @dft Foto: NVM Zo zal het nog steeds grote woningaanbod verder moeten dalen en ligt de tijd dat een huis gemiddeld te koop staat met 154 dagen nog steeds duidelijk boven de ruim 90 dagen van voor de crisis.

Voortekenen De voortekenen lijken echter redelijk gunstig voor een langzaam veder doorzettend herstel. Zo is de overdrachtsbelasting nog altijd 2% en is ook de btw voor klussen aan de woning nog op het crisisniveau van 6% vastgeprikt. Ook de hypotheekrente staat op een zeer laag niveau met rentetarieven van minder dan 3% voor 5 jaar vast en minder dan 4% voor 10 jaar vast. Verschillen Uit de cijfers van de NVM blijkt dat sprake is van flinke regionale verschillen. Met name in de Randstad lijkt de huizenmarkt harder aan te trekken. Klik hier om te kijken hoe de huizenprijs zich in uw regio zich in de laatste maanden van 2014 heeft ontwikkeld

bron: telegraaf.nl

klantenvertellen logo

3100+ reviews

Klanten geven ons een 8.5

8

19 dec. 2021

Goed geregeld

Het aanmaken van mijn dossier was gemakkelijk en ik werd regelmatig duidelijk op de hoogte gehouden.

P.D. Aanbevelen? Ja

8

18 dec. 2021

een prima dienstverlening

simpel en duidelijke procedure.

winfried Aanbevelen? Ja

8

22 dec. 2021

Goed geregeld.

Er wordt goed gecommuniceerd. De plek waar al jouw informatie zich bevindt is overzichtelijk. Tevoren wordt aangegeven dat het lang kan duren. Tussentijds een mail met een update zou fijn zijn.

W.F. Aanbevelen? Ja

9

21 dec. 2021

Gewoon goed

Hallo. Ik wil ten eerste bezwaarmaker.nu bedanken voor de werkzaamheden die ze voor mij gedaan hebben. Helaas en dat zeg ik eerlijk is het bedrag dat in mindering is vast gesteld tegen gevallen maar wie het kleine niet eerd is het grote niet Weerd. Maar ik weet niet hoe het in zijn werk gaat. B.v. D Gr jo ijpelaar

J.N.J.P. Aanbevelen? Ja

8

22 dec. 2021

Belooft wat ze zeggen

Mijn ervaring is positief en wil hierbij aanbevelen

C.A. Luijendijk Aanbevelen? Ja

8

21 dec. 2021

Prima hulp

Had ik alleen nooit bereikt.

C.Y. Aanbevelen? Ja

8

19 dec. 2021

prima

valt niet tegen

A.M. Schep Aanbevelen? Ja

8

21 dec. 2021

Ontzorgd en maakt e.e.a. keurig in orde

xx

de heer G.J.N. van Nies Aanbevelen? Ja

Je hebt ons gezien bij