Als je de WOZ beschikking ontvangt en de OZB belasting moet betalen, zul je je ongetwijfeld afvragen “Hoe wordt de WOZ waarde bepaald?” De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren explosief aan het stijgen geweest, waardoor de WOZ waarde ook mee stijgt. Dit lijkt logisch, maar is het wel terecht? Klopt bijvoorbeeld de WOZ waarde altijd, of kan het zo zijn dat je door een te hoge WOZ waarde te veel OZB belasting en andere belastingen betaalt? Als specialist met meer dan 10 jaar ervaring op het gebied van de WOZ waarde vertellen wij van Bezwaarmaker je hier graag meer over. Wij zijn actief in heel Nederland en werken met alle Nederlandse gemeenten. Dit is overigens geen samenwerking, want wat wij doen is voor jou bezwaar maken tegen de WOZ waarde. Hier lees je zometeen ook meer over.

Hoe kan het dat de WOZ-waarde stijgt?

Laten we beginnen met de belangrijkste vraag: Hoe kan het dat de WOZ-waarde stijgt? De afgelopen jaren zijn de prijzen van woningen in Nederland flink gestegen. Zoals je in het nieuws meekrijgt, worden woningen, bedrijfspanden en grond in Nederland steeds meer waard. Deze stijging zie je ook terug in de WOZ waarde. Dus, hoeveel stijgt de WOZ-waarde in 2022? Dat hangt af van jouw woningwaarde. Om antwoord op deze vraag te geven, leggen we je eerst uit hoe de WOZ waarde wordt bepaald.

Hoe wordt de WOZ waarde bepaald voor een woning of pand?

Voor al het onroerend goed wordt jaarlijks een waarde indexering gemaakt door gemeenten. Ze doen dit op basis van het voorgaande jaar en de verkoopprijzen van woningen in dat jaar. Het korte antwoord op “Hoeveel stijgt WOZ-waarde in 2022”, is: het stijgt zoveel als de gemiddelde stijging van verkochte woningen in jouw regio. Woon je in de regio Amsterdam? Kijk dan bij WOZ waarde Amsterdam. Het lange antwoord is dat gemeenten een rekenmodel hebben waarbij ze allerlei factoren naast de verkoopprijzen van omliggende woningen meenemen en wegen. Dit zijn bijvoorbeeld ook de vergunningsaanvragen, de bestaande staat van de woning, oppervlakte, etc. De WOZ waarde wordt bepaald aan de hand van pand-eigen factoren en omgevingsfactoren.

Is de WOZ-waarde gelijk aan de marktwaarde?

In theorie zou de WOZ waarde gelijk moeten zijn aan wat de woning bij verkoop op de peildatum oplevert. De peildatum is altijd op 1 januari van het voorgaande jaar. Er is immers van het lopende jaar nog geen informatie. Hoeveel stijgt de WOZ-waarde in 2022? Dat hangt af van wat er in dat jaar gebeuren zal. Je krijgt in 2022 een WOZ beschikking met de waarde van jouw woning, bedrijfspand of grond op 1 januari 2021. In 2023 zie je in de OZB beschikking de waarde op 1 januari 2022. Wanneer de WOZ waarde 2022 bekend is, ontvang je van de gemeente een beschikking. Dit is voor de meeste mensen in februari of maart. Hoewel de WOZ waarde gelijk aan de marktwaarde zou moeten zijn, is dit in de praktijk vaak niet het geval.

De WOZ waarde wijkt af van werkelijke waarde

Bij de WOZ waarde bepaling worden verkoopprijzen van omliggende panden gebruikt. Welke panden dit zijn, kun je inzien via het account dat je bij de gemeente hebt. Je kunt hiermee zelf dus controleren of dit inderdaad vergelijkbare panden zijn. Punten waarop de WOZ waarde afwijkt van de werkelijke waarde, hebben vaak te maken met staat van onderhoud en ligging. Stel de gemeente gebruikt de verkoopprijs van panden die aan een rustige straat liggen, beter onderhouden zijn of net een nieuwe keuken of badkamer hebben, dan kan dit afwijken van de daadwerkelijke staat van jouw woning of pand. De gemeente heeft jouw pand namelijk niet van binnen bekeken. Onthoud wel altijd dat de WOZ waarde is gebaseerd op de peildatum van het vorige jaar.

Hoe wordt de WOZ waarde bepaald

Mag de gemeente binnen kijken?

Je weet nu al globaal het antwoord op de vraag “hoe wordt de WOZ waarde bepaald?”. De WOZ waarde wordt dus bepaald aan de hand van onder andere marktontwikkeling, de staat van omliggende woningen en kenmerken van het pand zelf zoals deze bij de gemeente bekend zijn. Ook weet je dat door de manier van taxeren de WOZ waarde en marktwaarde kunnen verschillen. Stel je verkoopt je huis, dan zal de taxateur of makelaar langskomen, het huis bekijken en een taxatierapport opmaken. De gemeente mag niet zonder toestemming binnenkijken, maar kan wel via derden informatie inwinnen. Mag de gemeente een taxatierapport opvragen? Het antwoord is ja, dat mag. Echter zal de gemeente meestal eerst vragen of ze langs mogen komen en/of je een inlichtingenformulier wilt invullen. Wil je dit niet? Dan kunnen ze via makelaars of andere partijen informatie opvragen op basis van Besluit Gegevensverstrekking Wet WOZ.

Bezwaar tegen de WOZ waarde maken

Als je denkt dat jouw WOZ waarde te hoog of te laag is, dan kun je bezwaar maken tegen de WOZ waarde. Vraag je bijvoorbeeld een WOZ waarde verhoging aan? Dan zal het bedrag wat je betaalt aan OZB belasting dus ook stijgen. Vraag je een WOZ verlaging aan en wordt deze goedgekeurd? Dan zal het bedrag wat je betaalt aan OZB belasting dalen. In beide gevallen moet je goed onderbouwen waarom je vindt dat de WOZ waarde niet klopt. Welke factoren spelen dan een rol in het WOZ waarde bezwaar? Dit kan de eerder genoemde ligging of staat van het pand zijn, maar ook factoren als overlast van plaagdieren, buren of langdurige werkzaamheden zijn legitieme redenen voor het bezwaar. Doordat er ieder jaar een nieuwe taxatie plaatsvindt, kan het gunstig zijn om een fout in de WOZ waarde recht te zetten. Bij de verkoop van je woning kan een hogere WOZ waarde juist gunstig zijn. Onder andere om de vraagprijs te controleren, vragen potentiële kopers de WOZ-waarde van het huis op. Als deze niet overeenkomt met de daadwerkelijke waarde van het huis, kan dit twijfels bij een potentiële koper veroorzaken.

WOZ bezwaar maken door Bezwaarmaker

Je kunt zelf WOZ bezwaar maken via de website van de gemeente, dit raden we echter niet aan. Het is namelijk vaak erg lastig om zelfstandig de redenen voor bezwaar te bepalen, omschrijven en te valideren. Je kunt dit dus beter uitbesteden. Gelukkig kost dit je in de meeste gevallen verder geen geld. Via Bezwaarmaker is dit voor particulieren geheel gratis. Alleen voor WOZ verlaging in het geval van erfbelasting rekenen wij een vergoeding. Omdat wij het antwoord op vragen als “Wat telt mee als woonoppervlakte WOZ?” en “Wat is van invloed op de WOZ-waarde huurwoning?” direct paraat hebben dankzij onze expertise en jarenlange kennis en ervaring, kunnen wij dit beter en sneller regelen. Wij vinden bij Bezwaarmaker dat de WOZ waarde eerlijk bepaald moet worden. Daarom voeren wij het WOZ bezwaar op no-cure-no-pay basis uit. Wordt het bezwaar goedgekeurd? Dan betaalt de gemeente onze kosten. Blijft de WOZ waarde ongewijzigd? Dan betaal jij vooralsnog geen cent. Ideaal dus. Maak vandaag nog gratis WOZ bezwaar en wie weet bespaar je flink wat centjes.

Direct contact opnemen met Bezwaarmaker.

klantenvertellen logo

3.378+ reviews

Klanten geven ons een 8.7

8

8 feb. 2022

De aanhouder wint

Nadat eerst ons bezwaar was afgewezen zijn we hiertegen in beroep gegaan en met succes. Hartelijk Dank voor wat jullie gedaan hebben, Chapeau

WB Aanbevelen? Ja

9

13 feb. 2022

Mijn ervaring is zeer goed.

Mijn ervaring over uw dienst is erg prettig. De klachten richting gemeente over de hoogte van de WOZ-waarde van mijn woning heeft u naar tevredenheid richting gemeente verwerkt. Mijn dank voor uw manier van aanpak.

J.Euser Aanbevelen? Ja

8

4 feb. 2022

Gerichte info, helder wat zelf wel/ niet doen

Geruststellende gedachte dat jullie procedures in de gaten houden en heldere info vragen en geven. Was even wat cynisch, eerst zien dan geloven. Maar door te cummuniceren met mij heeft mij geholpen in loslaten en vertrouwen hebben met een geweldig resultaat!

S.spigt Aanbevelen? Ja

8

19 jan. 2022

De ervaring wordt sterk beïnvloed over het al of niet behalen van succes, In dit geval dus goed

Vakbekwaam, anders zou het bezwaar niet zijn gehonoreerd. Ik werd steeds goed geïnformeerd zodra de procedure daartoe aanleiding gaf.

G.A. Aanbevelen? Ja

10

22 jan. 2022

prima werk geleverd

Een keer een vragenformulier moeten invullen en de rest ging vanzelf. Verder geen gezeur, alles zelfstandig afgehandeld en het resultaat was super.

R. Aanbevelen? Ja

10

15 feb. 2022

Vastbijters in positieve zin :-)

Keurig zijn we op de hoogte gehouden ondanks lange doorlooptijd met gemeente. Uitkomst volledig naar wens Dank!

Ron Aanbevelen? Ja

9

10 feb. 2022

Prima ik heb vermindering gekregen.

Geen klachten ik heb niets hoeven te doen het ging stilletjes aan mij voorbij en het gebeurde gewoon.

R.p. Beijleveld Aanbevelen? Ja

10

31 jan. 2022

Zeer professioneel en met gewenste resultaat.

Ik ben zeer tevreden over de wijze waarop Bezwaarmaker de bezwaarprocedure heeft uitgevoerd en afgehandeld. Zeer professioneel en uiteindelijk ook met het gewenste resultaat. Ik ben ook zeer tevreden over de wijze waarop ik op de hoogte ben gehouden over de voortgang.

Elle Aanbevelen? Ja

Je hebt ons gezien bij