Een vraag die veel mensen hebben elk jaar: hoe wordt de WOZ-waarde bepaald? In de eerste plaats is het belangrijk om te weten dat de WOZ-waarde van een woonhuis of bedrijfspand altijd door de gemeente waarin het woonhuis of bedrijfspand staat wordt bepaald. Dit wordt te allen tijde gedaan door een gespecialiseerde taxateur. Zo’n taxateur kijkt onder andere naar gegevens over de grond en het bouw. Daarnaast bezoekt zo’n taxateur één of een aantal vergelijkbare woningen of bedrijfspanden die rond de waardepeildatum zijn verkocht. Niet iedere woning of bedrijfspand wordt door een taxateur bezocht. Dit omdat door middel van een vergelijking via een computerprogramma de waarde van de overige woningen of bedrijfspanden kan worden bepaald. De gemeente kijkt hierbij naar de ligging en het aantal vierkante meters grond waarop de woning of het bedrijfspand staat. Aan de hand hiervan wordt er een taxatieverslag WOZ-waarde uitgebracht.

Het taxatieverslag

In het taxatieverslag staan de woningen en de bedrijfspanden die de gemeente heeft gebruikt om de WOZ-waarde te kunnen bepalen. Je kunt altijd het taxatieverslag van je woning of bedrijfspand opvragen bij de lokale gemeente. Daarnaast worden deze verslagen ook altijd door de gemeente meegestuurd als extra bijlage bij de WOZ-beschikking. Op de WOZ-beschikking staat wat de WOZ-waarde van je woning, bedrijfspand of ander pand is. Voor een garagebox of loods kan namelijk ook een WOZ-waarde worden bepaald. Wanneer je deze WOZ-beschikking niet hebt, of kwijt bent geraakt, dan kun je deze opvragen op de website van de overheid of je kunt hiernaar op zoek gaan in het WOZ-waardeloket. WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Dit is een specifieke wet die vaststelt hoe de WOZ-waarde van een woning of bedrijfspand bepaald kan worden.

Waardering Onroerende Zaken

De gemeente waarin je woning of bedrijfspand staat, stelt ieder jaar de waarde van de woning vast. Dit doet de gemeente als uitvoerder van de Wet WOZ. Gemeenten, waterschappen en de belastingdienst gebruiken de WOZ-waarde voor de heffingen van de verschillende soorten belasting die je jaarlijks moet betaald. Hierbij kun je denken aan onroerendezaakbelasting, waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. De WOZ-waarde van je woning of bedrijfspand is een belangrijk gegeven. Dit omdat ook aan de hand hiervan de marktwaarde van je woning of bedrijfspand kan worden bepaald. De WOZ-waarde van een pand wordt namelijk gebruikt als uitgangspunt voor het bepalen van de marktwaarde. Dit is natuurlijk ontzettend belangrijk op het moment dat je voornemens bent om je woning of bedrijfspand te verkopen, of een andere woning of bedrijfspand wilt kopen.

Een goede WOZ-waarde

Wanneer de WOZ-waarde van je woning of bedrijfspand gunstig is, heeft dit voordelen voor de marktwaarde van je woning of bedrijfspand. Hierdoor kun je dus mogelijk meer winst maken op het moment dat je je pand wilt verkopen. Het tegenovergestelde hiervan is echter ook mogelijk. Wanneer de WOZ-waarde lager is vastgesteld dan eigenlijk juist is, bestaat de kans dat de marktwaarde van je woning of bedrijfspand hierdoor lager komt te liggen. Het is dus belangrijk dat je op de hoogte bent van hoe de WOZ-waarde precies wordt vastgesteld. Naast het feit dat de WOZ-waarde wordt vastgesteld door de lokale gemeente, zijn er ook een aantal belangrijke aspecten die centraal moeten staan bij het bepalen van een juiste WOZ-waarde. Ook meer informatie over de WOZ waarde in Stede Broec, Tholen, Steenbergen, Tiel, Steenwijkerland en de rest van Nederland.

Deze aspecten zijn belangrijk

Het is belangrijk om te weten of er gekeken is naar een aantal belangrijke aspecten bij het bepalen van de WOZ-waarde van je woning of bedrijfspand. Belangrijke aspecten zijn onder andere de grootte van je woning, de inhoud van je woning, de ligging van je woning, het bouwjaar van je woning, het type woning en de grondoppervlakte waarop je woning staat. Deze aspecten gelden ook bij het bepalen van de WOZ-waarde van een ander soort pand zoals een garagebox of bedrijfspand. Het is belangrijk dat er bij het bepalen van de WOZ-waarde gekeken wordt naar deze aspecten. Wanneer je WOZ-waarde namelijk te hoog wordt vastgesteld, kan dit nadelige gevolgen hebben.

Nadelige gevolgen van een té hoge WOZ-waarde

Wanneer de WOZ-waarde van je woning of bedrijfspand té hoog is vastgesteld, kan dit nadelige gevolgen hebben. Hierdoor moet je namelijk om jaarbasis meer belasting betalen. Ieder jaar, aan het begin van het jaar, wordt de WOZ-waarde voor je woning of bedrijfspand kenbaar gemaakt. Wanneer je het hier niet mee eens bent, is het belangrijk dat je tijdig bezwaar indient. Dit kan enkel binnen de zes weken nadat je de WOZ-beschikking hebt ontvangen. Wanneer je dit later doet, zal in de meeste gevallen het bezwaar ongegrond verklaard worden. Wanneer je van mening bent dat de WOZ-waarde van je woning of bedrijfspand te hoog is vastgesteld, loont het zeker de moeite om jezelf gratis aan te melden op onze website. ''Ook meer informatie over de WOZ waarde in Amsterdam''? Kijk dan op onze Amsterdam pagina.

Aanmelden op onze website

Al onze medewerkers beschikken over een jarenlange ervaring als het gaat om het indienen van bezwaren tegen vastgestelde WOZ-waardes. Wanneer jij van mening bent dat de WOZ-waarde van je woning of bedrijfspand te hoog is vastgesteld, kun je jezelf gratis aanmelden op onze website. Vervolgens kunnen onze werknemers aan de slag met het indienen van een bezwaarschrift bij de gemeente waarin jij woonachtig bent. Wanneer het bezwaarschrift gegrond wordt verklaard, wordt de WOZ-waarde van je woning of bedrijfspand opnieuw betaald. Het gevolg hiervan kan zijn dat je minder belasting hoeft te betalen.

Minder belasting betalen

Iedereen wil indien mogelijk minder belasting betalen. Wanneer je twijfelt over de juistheid van de vastgestelde WOZ-waarde, zijn we je graag van dienst. Dit zodat we de mogelijkheden kunnen onderzoeken. Het zou immers zonde zijn dat je meer belasting betaald dan nodig is. Neem dus contact met ons op, op het moment dat je de WOZ-beschikking hebt ontvangen. Deze kan ieder moment in je mailbox, of op de deurmat verschijnen. Wanneer je WOZ-waarde te hoog is vastgesteld kun je tot wel € 272,- op jaarbasis besparen. Het indienen van een bezwaar WOZ met behulp van Bezwaarmaker is dus zeer zeker de moeite waard.

klantenvertellen logo

3.378+ reviews

Klanten geven ons een 8.7

9

10 feb. 2022

Prima ik heb vermindering gekregen.

Geen klachten ik heb niets hoeven te doen het ging stilletjes aan mij voorbij en het gebeurde gewoon.

R.p. Beijleveld Aanbevelen? Ja

10

22 jan. 2022

prima werk geleverd

Een keer een vragenformulier moeten invullen en de rest ging vanzelf. Verder geen gezeur, alles zelfstandig afgehandeld en het resultaat was super.

R. Aanbevelen? Ja

10

31 jan. 2022

Zeer professioneel en met gewenste resultaat.

Ik ben zeer tevreden over de wijze waarop Bezwaarmaker de bezwaarprocedure heeft uitgevoerd en afgehandeld. Zeer professioneel en uiteindelijk ook met het gewenste resultaat. Ik ben ook zeer tevreden over de wijze waarop ik op de hoogte ben gehouden over de voortgang.

Elle Aanbevelen? Ja

10

15 feb. 2022

Vastbijters in positieve zin :-)

Keurig zijn we op de hoogte gehouden ondanks lange doorlooptijd met gemeente. Uitkomst volledig naar wens Dank!

Ron Aanbevelen? Ja

8

8 feb. 2022

De aanhouder wint

Nadat eerst ons bezwaar was afgewezen zijn we hiertegen in beroep gegaan en met succes. Hartelijk Dank voor wat jullie gedaan hebben, Chapeau

WB Aanbevelen? Ja

8

19 jan. 2022

De ervaring wordt sterk beïnvloed over het al of niet behalen van succes, In dit geval dus goed

Vakbekwaam, anders zou het bezwaar niet zijn gehonoreerd. Ik werd steeds goed geïnformeerd zodra de procedure daartoe aanleiding gaf.

G.A. Aanbevelen? Ja

8

4 feb. 2022

Gerichte info, helder wat zelf wel/ niet doen

Geruststellende gedachte dat jullie procedures in de gaten houden en heldere info vragen en geven. Was even wat cynisch, eerst zien dan geloven. Maar door te cummuniceren met mij heeft mij geholpen in loslaten en vertrouwen hebben met een geweldig resultaat!

S.spigt Aanbevelen? Ja

9

13 feb. 2022

Mijn ervaring is zeer goed.

Mijn ervaring over uw dienst is erg prettig. De klachten richting gemeente over de hoogte van de WOZ-waarde van mijn woning heeft u naar tevredenheid richting gemeente verwerkt. Mijn dank voor uw manier van aanpak.

J.Euser Aanbevelen? Ja

Je hebt ons gezien bij