Heb jij een woning of pand in Utrecht? Dan zul je te maken krijgen met de WOZ waarde. Als dit de eerste keer is, dan zul je ongetwijfeld zoeken naar het antwoord op “WOZ waarde Utrecht opzoeken: hoe pak ik dat aan?”. Er zijn twee manieren voor de WOZ waarde Utrecht opzoeken. Iedereen kan via het WOZ waardeloket de WOZ waarde van een pand in Nederland opvragen. Je kunt dit dus ook doen voor een woning die jij op Funda hebt gezien. Als eigenaar van de woning kun je de waarde ook bij de gemeente vinden. In Utrecht doe je dit via Mijn BghU. BghU staat voor “Belastingsamenwerking gemeenten en hoogheemraadschap Utrecht”. Naast bewoners of eigenaren van panden in Utrecht is dit ook voor de plaatsen Bunnik, De Bilt, Houten, Lopik, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrechtse Heuvelrug en Zeist.

Welke panden in Utrecht hebben een WOZ waarde?

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Je kunt hieruit herleiden dat vrijwel ieder object een WOZ object is waar de gemeente een waardebepaling voor doet en waar dus ook WOZ belasting over geheven wordt. Ook garages, kantoorpanden, industriële panden, winkels, agrarische objecten, hotels, restaurants en zelfs ziekenhuizen en scholen vallen hieronder. Wel is de waardebepaling van woningen en niet-woningen anders. Bij woningen kan namelijk veel beter gekeken worden naar cijfers uit de markt voor woningverkopen om de WOZ waarde te bepalen. Een school, ziekenhuis of ander object wordt natuurlijk veel minder vaak verkocht om op die manier de waarde te bepalen. Er wordt hierbij gekeken naar grondprijzen, de vervangingswaarde van het pand, omzetgegevens en huurprijzen. Ook meer informatie over de WOZ waarde in Echt-Susteren, Ede, Ermelo, Eemnes, Etten-Leur en de rest van Nederland.

Het WOZ-taxatierapport bekijken

Je weet nu het antwoord op “WOZ waarde Utrecht opzoeken: hoe pak ik dat aan?”. Maar wat kun je met deze informatie? Via Mijn BghU, of wanneer je in een andere gemeente woont, via het portaal van die gemeente, kun je het volledige WOZ taxatierapport bekijken. Je kunt als eigenaar dus meer informatie bekijken dan via het WOZ waardeloket waar iedereen kan kijken. Hierbij moet ook gezegd worden dat deze waarde niet altijd correct is. Hoewel de ambtenaren die toezien op de waardebepaling hun best doen, kan het zijn dat de gegevens die zij gebruiken niet overeenkomen met jouw woning. Een goed voorbeeld hiervan zijn veranderingen aan jouw woning of in jouw wijk. Wanneer de waarde bepaald is op de verkoopprijs van het huis van de buren die vrij uitzicht hebben, maar jij kijkt tegen een ander huis aan, dan zul jij een lagere verkoopprijs ontvangen. En deze verwachte verkoopprijs is waar BghU van uitgaat bij de berekening.

WOZ waarde is een schatting van de verwachte verkoopprijs

De WOZ waarde Utrecht wordt bepaald door de BghU, deze taxateurs beoordelen de waarde van woningen op afstand. Zij maken een schatting van wat het pand op de peildatum zou opleveren wanneer het leeg verkocht zou worden. Doordat zij dit op afstand doen, kunnen ze niet achter de voordeur kijken of kunnen er fouten gemaakt worden bij jouw specifieke situatie inschatten. Hierdoor kan het zijn dat zij tot een ander bedrag komen dan een taxateur. Dit bedrag kan hoger of lager zijn. Is de WOZ waarde die Utrecht of een van de andere deelnemende gemeenten van de BghU berekent te hoog? Dan betaal je meer belasting dan nodig.

Bezwaar maken WOZ Utrecht

Je kunt bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ waarde. Hierdoor kan de waarde opnieuw bekeken worden en eventueel bijgesteld. Je betaalt daardoor minder belasting. Om je een idee te geven van de redenen van bezwaar WOZ Utrecht, kijk je naar de manier waarop Utrecht WOZ waarde bepaalt. Zij kijken hierbij naar vergelijkbare woningen die verkocht zijn in de periode voor de peildatum en naar informatie over panden en de buurt. Bij een nieuwbouwproject in Utrecht, zoals Bellevue of Levels zal dit aardig kloppen, ieder appartement is ongeveer hetzelfde. Bij oudere wijken kunnen de verschillen veel groter zijn. Daarmee stijgt de kans op onjuiste WOZ waarden. Wanneer je denkt een te hoge of te lage WOZ waarde Utrecht of omgeving te hebben, dan kan Bezwaarmaker voor jou bezwaar aantekenen.

Waarom bezwaar WOZ Utrecht vaak succesvol is

Je kunt je voorstellen dat al die oude wijken in Utrecht een grote verscheidenheid aan panden en afwerking hebben. Denk aan de Amsterdamsestraatweg en de wijk eromheen, deze buurt is altijd in ontwikkeling. Er wonen ‘yuppen’ die de huizen enorm moderniseren. Wanneer de waarde van zo’n huis gebruikt wordt voor het bepalen van een huis in dezelfde straat die niet gemoderniseerd is, dan kan er een verschil ontstaan in de schatting van de waarde. Dit is één van de redenen waarom bezwaar maken tegen WOZ waarde Utrecht vaak succesvol blijkt. De gegevens komen gewoon niet goed overeen met de werkelijke situatie. Neem gerust contact op met Bezwaarmaker om jouw situatie te bespreken en om eventueel gratis via Bezwaarmaker bezwaar aan te tekenen.

klantenvertellen logo

3.378+ reviews

Klanten geven ons een 8.7

9

10 feb. 2022

Prima ik heb vermindering gekregen.

Geen klachten ik heb niets hoeven te doen het ging stilletjes aan mij voorbij en het gebeurde gewoon.

R.p. Beijleveld Aanbevelen? Ja

8

4 feb. 2022

Gerichte info, helder wat zelf wel/ niet doen

Geruststellende gedachte dat jullie procedures in de gaten houden en heldere info vragen en geven. Was even wat cynisch, eerst zien dan geloven. Maar door te cummuniceren met mij heeft mij geholpen in loslaten en vertrouwen hebben met een geweldig resultaat!

S.spigt Aanbevelen? Ja

10

31 jan. 2022

Zeer professioneel en met gewenste resultaat.

Ik ben zeer tevreden over de wijze waarop Bezwaarmaker de bezwaarprocedure heeft uitgevoerd en afgehandeld. Zeer professioneel en uiteindelijk ook met het gewenste resultaat. Ik ben ook zeer tevreden over de wijze waarop ik op de hoogte ben gehouden over de voortgang.

Elle Aanbevelen? Ja

10

15 feb. 2022

Vastbijters in positieve zin :-)

Keurig zijn we op de hoogte gehouden ondanks lange doorlooptijd met gemeente. Uitkomst volledig naar wens Dank!

Ron Aanbevelen? Ja

8

8 feb. 2022

De aanhouder wint

Nadat eerst ons bezwaar was afgewezen zijn we hiertegen in beroep gegaan en met succes. Hartelijk Dank voor wat jullie gedaan hebben, Chapeau

WB Aanbevelen? Ja

9

13 feb. 2022

Mijn ervaring is zeer goed.

Mijn ervaring over uw dienst is erg prettig. De klachten richting gemeente over de hoogte van de WOZ-waarde van mijn woning heeft u naar tevredenheid richting gemeente verwerkt. Mijn dank voor uw manier van aanpak.

J.Euser Aanbevelen? Ja

10

22 jan. 2022

prima werk geleverd

Een keer een vragenformulier moeten invullen en de rest ging vanzelf. Verder geen gezeur, alles zelfstandig afgehandeld en het resultaat was super.

R. Aanbevelen? Ja

8

19 jan. 2022

De ervaring wordt sterk beïnvloed over het al of niet behalen van succes, In dit geval dus goed

Vakbekwaam, anders zou het bezwaar niet zijn gehonoreerd. Ik werd steeds goed geïnformeerd zodra de procedure daartoe aanleiding gaf.

G.A. Aanbevelen? Ja

Je hebt ons gezien bij