Heb jij een woning of pand in Utrecht? Dan zul je te maken krijgen met de WOZ waarde. Als dit de eerste keer is, dan zul je ongetwijfeld zoeken naar het antwoord op “WOZ waarde Utrecht opzoeken: hoe pak ik dat aan?”. Er zijn twee manieren voor de WOZ waarde Utrecht opzoeken. Iedereen kan via het WOZ waardeloket de WOZ waarde van een pand in Nederland opvragen. Je kunt dit dus ook doen voor een woning die jij op Funda hebt gezien. Als eigenaar van de woning kun je de waarde ook bij de gemeente vinden. In Utrecht doe je dit via Mijn BghU. BghU staat voor “Belastingsamenwerking gemeenten en hoogheemraadschap Utrecht”. Naast bewoners of eigenaren van panden in Utrecht is dit ook voor de plaatsen Bunnik, De Bilt, Houten, Lopik, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrechtse Heuvelrug en Zeist.

Welke panden in Utrecht hebben een WOZ waarde?

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Je kunt hieruit herleiden dat vrijwel ieder object een WOZ object is waar de gemeente een waardebepaling voor doet en waar dus ook WOZ belasting over geheven wordt. Ook garages, kantoorpanden, industriële panden, winkels, agrarische objecten, hotels, restaurants en zelfs ziekenhuizen en scholen vallen hieronder. Wel is de waardebepaling van woningen en niet-woningen anders. Bij woningen kan namelijk veel beter gekeken worden naar cijfers uit de markt voor woningverkopen om de WOZ waarde te bepalen. Een school, ziekenhuis of ander object wordt natuurlijk veel minder vaak verkocht om op die manier de waarde te bepalen. Er wordt hierbij gekeken naar grondprijzen, de vervangingswaarde van het pand, omzetgegevens en huurprijzen.

Het WOZ-taxatierapport bekijken

Je weet nu het antwoord op “WOZ waarde Utrecht opzoeken: hoe pak ik dat aan?”. Maar wat kun je met deze informatie? Via Mijn BghU, of wanneer je in een andere gemeente woont, via het portaal van die gemeente, kun je het volledige WOZ taxatierapport bekijken. Je kunt als eigenaar dus meer informatie bekijken dan via het WOZ waardeloket waar iedereen kan kijken. Hierbij moet ook gezegd worden dat deze waarde niet altijd correct is. Hoewel de ambtenaren die toezien op de waardebepaling hun best doen, kan het zijn dat de gegevens die zij gebruiken niet overeenkomen met jouw woning. Een goed voorbeeld hiervan zijn veranderingen aan jouw woning of in jouw wijk. Wanneer de waarde bepaald is op de verkoopprijs van het huis van de buren die vrij uitzicht hebben, maar jij kijkt tegen een ander huis aan, dan zul jij een lagere verkoopprijs ontvangen. En deze verwachte verkoopprijs is waar BghU van uitgaat bij de berekening.

WOZ waarde is een schatting van de verwachte verkoopprijs

De WOZ waarde Utrecht wordt bepaald door de BghU, deze taxateurs beoordelen de waarde van woningen op afstand. Zij maken een schatting van wat het pand op de peildatum zou opleveren wanneer het leeg verkocht zou worden. Doordat zij dit op afstand doen, kunnen ze niet achter de voordeur kijken of kunnen er fouten gemaakt worden bij jouw specifieke situatie inschatten. Hierdoor kan het zijn dat zij tot een ander bedrag komen dan een taxateur. Dit bedrag kan hoger of lager zijn. Is de WOZ waarde die Utrecht of een van de andere deelnemende gemeenten van de BghU berekent te hoog? Dan betaal je meer belasting dan nodig.

Bezwaar maken WOZ Utrecht

Je kunt bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ waarde. Hierdoor kan de waarde opnieuw bekeken worden en eventueel bijgesteld. Je betaalt daardoor minder belasting. Om je een idee te geven van de redenen van bezwaar WOZ Utrecht, kijk je naar de manier waarop Utrecht WOZ waarde bepaalt. Zij kijken hierbij naar vergelijkbare woningen die verkocht zijn in de periode voor de peildatum en naar informatie over panden en de buurt. Bij een nieuwbouwproject in Utrecht, zoals Bellevue of Levels zal dit aardig kloppen, ieder appartement is ongeveer hetzelfde. Bij oudere wijken kunnen de verschillen veel groter zijn. Daarmee stijgt de kans op onjuiste WOZ waarden. Wanneer je denkt een te hoge of te lage WOZ waarde Utrecht of omgeving te hebben, dan kan Bezwaarmaker voor jou bezwaar aantekenen.

Waarom bezwaar WOZ Utrecht vaak succesvol is

Je kunt je voorstellen dat al die oude wijken in Utrecht een grote verscheidenheid aan panden en afwerking hebben. Denk aan de Amsterdamsestraatweg en de wijk eromheen, deze buurt is altijd in ontwikkeling. Er wonen ‘yuppen’ die de huizen enorm moderniseren. Wanneer de waarde van zo’n huis gebruikt wordt voor het bepalen van een huis in dezelfde straat die niet gemoderniseerd is, dan kan er een verschil ontstaan in de schatting van de waarde. Dit is één van de redenen waarom bezwaar maken tegen WOZ waarde Utrecht vaak succesvol blijkt. De gegevens komen gewoon niet goed overeen met de werkelijke situatie. Neem gerust contact op met Bezwaarmaker om jouw situatie te bespreken en om eventueel gratis via Bezwaarmaker bezwaar aan te tekenen.

klantenvertellen logo

3.100+ reviews

Klanten geven ons een 8.5

8

22 dec. 2021

Goed geregeld.

Er wordt goed gecommuniceerd. De plek waar al jouw informatie zich bevindt is overzichtelijk. Tevoren wordt aangegeven dat het lang kan duren. Tussentijds een mail met een update zou fijn zijn.

W.F. Aanbevelen? Ja

8

21 dec. 2021

Prima hulp

Had ik alleen nooit bereikt.

C.Y. Aanbevelen? Ja

8

22 dec. 2021

Belooft wat ze zeggen

Mijn ervaring is positief en wil hierbij aanbevelen

C.A. Luijendijk Aanbevelen? Ja

8

19 dec. 2021

prima

valt niet tegen

A.M. Schep Aanbevelen? Ja

8

21 dec. 2021

Ontzorgd en maakt e.e.a. keurig in orde

xx

de heer G.J.N. van Nies Aanbevelen? Ja

8

19 dec. 2021

Goed geregeld

Het aanmaken van mijn dossier was gemakkelijk en ik werd regelmatig duidelijk op de hoogte gehouden.

P.D. Aanbevelen? Ja

8

18 dec. 2021

een prima dienstverlening

simpel en duidelijke procedure.

winfried Aanbevelen? Ja

9

21 dec. 2021

Gewoon goed

Hallo. Ik wil ten eerste bezwaarmaker.nu bedanken voor de werkzaamheden die ze voor mij gedaan hebben. Helaas en dat zeg ik eerlijk is het bedrag dat in mindering is vast gesteld tegen gevallen maar wie het kleine niet eerd is het grote niet Weerd. Maar ik weet niet hoe het in zijn werk gaat. B.v. D Gr jo ijpelaar

J.N.J.P. Aanbevelen? Ja

Je hebt ons gezien bij