Jaarlijks krijg je als woningeigenaar te maken met de WOZ belasting. De WOZ waarde wordt door de gemeente bepaald. Regelmatig komt het voor dat de WOZ waarde te hoog ingeschat wordt waardoor je teveel belasting betaalt. Je kunt echter WOZ bezwaar maken. Welke opties er zijn en hoe dit proces verloopt, lees je in deze blog. Bezwaar op je WOZ waarde: verschillende stappen, waar moet je beginnen en kun je zelf WOZ bezwaar maken? Lees verder.

Hoe bezwaar maken tegen WOZ waarde?

Hoe bezwaar maken tegen de WOZ waarde? Er zijn meerdere manieren om bezwaar tegen de WOZ waarde te maken. In Nederland bepalen de gemeentes de WOZ waarde. Het bezwaar wordt dan ook ingediend bij je gemeente. Per gemeente kan het proces en kunnen de verschillende stappen variëren voor bezwaar op je WOZ waarde maken. Op de WOZ beschikking die je ontvangt, staat hoe je bezwaar moet maken. Het begint met het aanvragen van het taxatieverslag. De gemeente moet namelijk onderbouwen waarom jouw woning een bepaalde waarde toegeschreven krijgt. De WOZ waarde is niet hetzelfde als de koop- of verkoopprijs van jouw woning en wordt jaarlijks bepaald op basis van verkoopprijzen van andere woningen in jouw straat of buurt en andere factoren die de woningwaarde beïnvloeden.

Taxatieverslag WOZ waarde opvragen

Bij veel gemeentes is tegenwoordig online de WOZ waarde bekijken de beste manier om snel informatie te vinden. Hier staat als het goed is ook het taxatieverslag bij. Via het online portaal van de gemeente behoort bezwaar op de WOZ waarde maken tot een van de mogelijkheden. Bij online bezwaar maken kun je redenen opgeven waarom jij denkt dat jouw woning meer of minder waard is dan de schatting die de gemeente gedaan heeft. Maar voor je bezwaar maakt, is het goed om ook de andere opties te overwegen.

Informeel telefonisch bezwaar maken

Tegenwoordig bieden steeds meer gemeentes de mogelijkheid voor informeel bezwaar WOZ. Je kunt dan telefonisch bezwaar tegen de WOZ waarde maken. De gemeente kan je doorverbinden met een taxateur die de waarde bepaald heeft. In sommige gevallen is telefonisch bezwaar maken voldoende. Nog niet iedere gemeente biedt dit aan, maar steeds meer gemeentes hebben de mogelijkheid voor telefonisch de WOZ waarde te bespreken. Onder andere bezwaar WOZ waarde Amersfoort kan telefonisch gedaan worden. Voor je de telefoon oppakt is het wel goed om te weten wat je gaat zeggen en waar je verder rekening mee moet houden.

Termijn bezwaarschrift WOZ

De termijn voor bezwaar WOZ waarde maken is 6 weken na dagtekening van de WOZ beschikking. Binnen deze termijn kun je bij veel gemeentes online bezwaar maken of via de informele procedure. De overheid geeft aan dat na 6 weken na dagtekening de WOZ waarde vaststaat en is bezwaar niet langer mogelijk. Controleer dit echter bij jouw gemeente, soms wordt hiervan afgeweken. De gemeente Rotterdam bijvoorbeeld geeft aan dat je na de termijn bezwaarschrift WOZ nog wel schriftelijk WOZ bezwaar kunt maken. Je moet dan wel een geldige reden hebben waarom je niet eerder bezwaar hebt gemaakt.

Pro-forma schriftelijk WOZ bezwaar maken

Wanneer je bezwaar wilt aantekenen dan kan dit bij vrijwel alle gemeentes schriftelijk. Ook wanneer je meer tijd nodig hebt om je bezwaar voor te bereiden, kun je alvast een pro-forma bezwaarschrift WOZ waarde indienen. Je geeft aan dat je bezwaar wilt maken, maar dat je meer tijd nodig hebt. De gemeente moet dan laten weten of ze dit toestaan en hoeveel tijd je krijgt.

Schriftelijk WOZ bezwaar maken

Wanneer je schriftelijk bezwaar maakt, bieden veel gemeentes een voorbeeld brief WOZ bezwaar. Je kunt deze simpelweg invullen en versturen. In het voorbeeld WOZ bezwaar zie je puntjes staan waar jij informatie moet invullen. Dit zijn uiteraard de naam van de gemeente, data, bedrag van de waarde en redenen voor bezwaar. In Nederland kun je vrij eenvoudig en zonder juridische bijstand bezwaar WOZ aantekenen. Hoewel dit jou dus heel gemakkelijk gemaakt wordt, moet je je afvragen of het wel slim is om dit zelf te doen. Want er is nog een andere optie dan zelf WOZ bezwaar te maken. Je kunt dit ook kosteloos via Bezwaarmaker laten doen. Waarom is deze optie veel slimmer? En, bezwaar op je WOZ waarde: verschillende stappen wanneer je dit uitbesteedt.

WOZ bezwaar laten maken door professionals

Je hebt hierboven kunnen lezen hoe gemakkelijk gemeentes het tegenwoordig maken voor jou om zelf bezwaar te maken. Je kunt online bezwaar maken, telefonisch of via een brief. Echter de andere optie die toegestaan is, is die van WOZ bezwaar laten maken. In dit geval laat jij Bezwaarmaker het WOZ bezwaar maken. Je hoeft zelf niet na te denken over waarom jouw huis minder waard is dan de taxatie van de gemeente, want hoe zou jij daar zelf verstand van moeten hebben? En ook al is telefonisch bezwaar WOZ maken mogelijk, wat kun jij inbrengen tegen het woord van de taxateur? Laat dit aan een professional over.

Taxateur van Bezwaarmaker beoordeelt jouw WOZ waarde

Wanneer je Bezwaarmaker inschakelt voor WOZ bezwaar laten maken, dan kijkt onze taxateur naar jouw waarderapport. Hij weet van taxeren evenveel als de taxateur van de gemeente. Dit maakt het voor de taxateur veel makkelijker om met de juiste argumenten voor WOZ verlaging te komen. Bovendien is bezwaar maken via Bezwaarmaker voor jou gratis. Via Bezwaarmaker bezwaar op je WOZ waarde: verschillende stappen? Lees verder.

Via Bezwaarmaker bezwaar op je WOZ waarde: verschillende stappen

Om bezwaar voor jou te maken op jouw WOZ waarde, volg je onderstaande stappen:

- Meld je aan op Bezwaarmaker

- Wij sturen jou een formulier om ons te machtigen WOZ bezwaar voor jou te maken.

- Je stuurt het ingevulde formulier retour met een kopie van de WOZ beschikking.

- Wij gaan voor jou aan de slag, we vragen het taxatierapport op en onze taxateur neemt het rapport onder de loep.

- Door onze enorme ervaring, kunnen wij op voorhand beoordelen of bezwaar maken zinvol is of afgewezen zal worden. Indien bezwaar WOZ maken door ons als haalbaar wordt gezien, gaan we door naar de volgende stap.

- Wij nemen alle rompslomp uit handen en gaan bezwaar voor je maken.

- Zodra wij bericht van jouw gemeente ontvangen dan hoor je weer van ons. De gemeente heeft voor het reageren op jouw bezwaarschrift WOZ de rest van het kalenderjaar.

WOZ bezwaar afgewezen, wat nu?

Het kan zijn dat jouw WOZ bezwaar afgewezen wordt, wat nu? Wij kunnen ook tegen de uitspraak van de gemeente in beroep gaan. Uiteraard kun je, als je zelf bezwaar maakt tegen je WOZ waarde, dit ook doen. Dit moet binnen 6 weken na uitspraak van de gemeente gedaan worden. Hoewel beroep WOZ waarde aantekenen zonder juridische hulp kan, zal de rechtbank wel een vergoeding rekenen. Bij Bezwaarmaker hoef je hier geen kosten voor te betalen. Deze vergoeden wij en, wanneer we het beroep winnen, ontvangen wij deze weer terug. Kortom, laat Bezwaarmaker jou ontzorgen in WOZ bezwaar maken. Het kost jou niets en gemiddeld levert het een besparing van ongeveer 300 euro per jaar op.


klantenvertellen logo

3.100+ reviews

Klanten geven ons een 8.5

8

18 dec. 2021

een prima dienstverlening

simpel en duidelijke procedure.

winfried Aanbevelen? Ja

9

21 dec. 2021

Gewoon goed

Hallo. Ik wil ten eerste bezwaarmaker.nu bedanken voor de werkzaamheden die ze voor mij gedaan hebben. Helaas en dat zeg ik eerlijk is het bedrag dat in mindering is vast gesteld tegen gevallen maar wie het kleine niet eerd is het grote niet Weerd. Maar ik weet niet hoe het in zijn werk gaat. B.v. D Gr jo ijpelaar

J.N.J.P. Aanbevelen? Ja

8

19 dec. 2021

prima

valt niet tegen

A.M. Schep Aanbevelen? Ja

8

21 dec. 2021

Prima hulp

Had ik alleen nooit bereikt.

C.Y. Aanbevelen? Ja

8

22 dec. 2021

Goed geregeld.

Er wordt goed gecommuniceerd. De plek waar al jouw informatie zich bevindt is overzichtelijk. Tevoren wordt aangegeven dat het lang kan duren. Tussentijds een mail met een update zou fijn zijn.

W.F. Aanbevelen? Ja

8

22 dec. 2021

Belooft wat ze zeggen

Mijn ervaring is positief en wil hierbij aanbevelen

C.A. Luijendijk Aanbevelen? Ja

8

19 dec. 2021

Goed geregeld

Het aanmaken van mijn dossier was gemakkelijk en ik werd regelmatig duidelijk op de hoogte gehouden.

P.D. Aanbevelen? Ja

8

21 dec. 2021

Ontzorgd en maakt e.e.a. keurig in orde

xx

de heer G.J.N. van Nies Aanbevelen? Ja

Je hebt ons gezien bij