Jaarlijks ontvang je van de gemeente de WOZ beschikking. ​​Je kunt deze in de eerste drie maanden van het jaar verwachten. De WOZ beschikking 2022 gebruikt 1 januari 2021 als waardepeildatum. De waarde van je woning, bedrijfspand of andere onroerende zaak is de fictieve prijs die de woning bij verkoop op de peildatum opgeleverd zou hebben. Waarom is de peildatum WOZ van het voorgaande jaar? Omdat de gemeente ongeveer een jaar nodig heeft om alle panden te taxeren. Ze gaan niet pand voor pand af, maar doen dit met rekenmodellen. De kans dat jouw WOZ waarde niet helemaal klopt, is daardoor aanwezig. Daarom kun je bezwaar maken op de WOZ waarde in 2022 via Bezwaarmaker.

Wat wordt mijn WOZ in 2022?

Ook in 2022 is de kans groot dat je WOZ waarde weer gestegen is. Ook al is je woning of pand onveranderd, de prijzen van woningen en ander onroerend goed zijn fors gestegen. Het Parool meldt een stijging van de huizenprijzen van 7% tussen 1 januari 2020 en 1 januari 2021. Deze stijging is een landelijk gemiddelde. Voor de WOZ waarde in Amsterdam kun je een kleinere stijging dan dit gemiddelde verwachten. In deze stad zijn gemiddeld de huizenprijzen met 1,2% gestegen. Voor de Groningse gemeente Oldambt zal de WOZ waarde Groningen onverwacht hoog kunnen zijn, hier zijn huizenprijzen tussen 2020 en 2021 namelijk met 12,4% gestegen! Als eigenaar van een woning of andere onroerende zaak kun je een flinke stijging in belastingen verwachten.

Waarom bezwaar maken op de WOZ waarde in 2022?

De WOZ waarde wordt door de gemeenten gebruikt om de OZB belasting mee te berekenen. Deze belasting betaal je jaarlijks als eigenaar van een pand. Ook andere belastingen, zoals rioolheffing en waterschapsbelasting kunnen berekend worden op basis van de WOZ waarde. De Belastingdienst gebruikt de WOZ waarde om er het eigen eigenwoningforfait mee te bepalen. Kortom; allerlei belastingen zullen meestijgen met de waardestijging van je woning. Wanneer de berekening van jouw WOZ waarde niet klopt, kan dit tot onnodig hoge belastingen leiden. Bij de WOZ waarde wordt niet ieder huis individueel getaxeerd, hierdoor is een fout in de WOZ waarde zeker niet ondenkbaar. Met bezwaar maken op de WOZ waarde in 2022 kan zo’n fout aan het licht gebracht worden. Zeker dit jaar is het belangrijk, want de WOZ waarde van dit jaar wordt door veel gemeenten gebruikt als factor voor de WOZ waarde 2023, met peildatum 1 januari 2022 en dan zal de zwaarste klap nog komen.

WOZ waarde 2023: bereid je voor op een zware klap

In het laatste kwartaal van 2021 waren de huizenprijzen al zo’n 20% gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2020. Zelfs gebieden die normaliter niet zo’n grote stijging kenden, zoals Oost-Groningen of Noord-Drenthe, hadden dat kwartaal een stijging van meer dan 25%! Je kunt dus bij de WOZ waarde beschikking van 2023 met peildatum 1 januari 2022 een enorme stijging verwachten. Bij het bepalen van de WOZ waarde wordt vaak de informatie die over een pand bekend is gebruikt. Ook de WOZ waarde van het voorgaande jaar kan doorwerken in die van het volgende jaar. Daarom is WOZ bezwaar maken in 2022 zo belangrijk. Je kunt binnen 6 weken na dagtekening van de WOZ beschikking bezwaar maken, daarna is de nieuwe waarde een feit en kun je deze niet meer wijzigen.

Dit moet je weten over redenen voor WOZ bezwaar

Er zijn tal van redenen voor WOZ bezwaar te bedenken. Je kunt ze onderverdelen in factoren die op de woning, het pand zelf of op de omgeving van toepassing zijn. Zo zal een slechte staat van het schilderwerk tot een lagere WOZ waarde kunnen leiden, maar parkeerproblemen of overlast van buren ook. Voor ieder pand zijn de redenen voor WOZ bezwaar weer anders.

Redenen voor WOZ bezwaar in 2022

Bij veel gemeenten wordt de WOZ waarde van huizen bepaald door de verkoopprijs van woningen uit de omgeving die verkocht zijn. In 2020 - 2021 hebben veel mensen door de pandemie renovaties of andere woningverbeteringen laten uitvoeren. Dit kan een reden voor WOZ bezwaar in 2022 zijn. Als jij geen renovatie hebt laten uitvoeren, kan het zijn dat de prijsstijging van verkochte huizen in de omgeving die wel gerenoveerd zijn, in jouw WOZ waarde wordt verrekend. Je betaalt dan onterecht teveel WOZ belasting. Andere redenen voor WOZ bezwaar in 2022, gerelateerd aan corona, zijn: minder kamers dan de woningen die voor de vergelijking gebruikt zijn en overlast van buren doordat mensen vaker thuis waren.

Bezwaar maken via Bezwaarmaker

Je hebt maximaal 6 weken na dagtekening van jouw WOZ beschikking om bezwaar te maken. Bereid je nu al goed voor om direct bezwaar te maken wanneer jouw WOZ beschikking 2022 op de mat valt. Je kunt dit zelf doen, maar slimmer is het om dit via Bezwaarmaker te laten doen. Waarom? Jij bent waarschijnlijk geen woning taxateur terwijl je het wel tegen de taxateurs van de gemeente moet opnemen. Bij Bezwaarmaker kunnen wij ook in 2022 gratis WOZ bezwaar aantekenen. Je meldt je in ongeveer twee minuten aan, waarna onze taxateurs naar de waarde van jouw woning of andere onroerende zaak gaan kijken. Zij doen dit jaarlijks voor duizenden mensen waardoor ze met iedere gemeente in Nederland ervaring hebben. Ze weten precies waar ze naar moeten kijken om succesvol WOZ bezwaar aan te tekenen. ''Ook meer informatie over de WOZ waarde in Amsterdam''? Kijk dan op onze Amsterdam pagina.

Besparen door WOZ bezwaar te maken

2022 gaat een duur jaar worden; de gasprijzen zijn torenhoog en de inflatie was dit jaar in januari al 6,4%. Wat extra geld besparen door lagere belastingen te betalen, is mooi meegenomen. Afgelopen jaar bespaarden mensen door WOZ bezwaar te maken via Bezwaarmaker gemiddeld 272 euro. Onze service is geheel gratis en wij doen WOZ bezwaar op no cure, no pay basis. Zelfs in het geval dat er geen besparing mogelijk is, betaal je hierdoor niets.

WOZ waarde opvragen gratis

Je weet nu waarom bezwaar maken op de WOZ waarde in 2022 handig kan zijn. Wil je via Kadasterdata jouw WOZ waarde opvragen? Dat kan! Je doet dit via het WOZ waardeloket. Op deze site van de overheid kun je voor vrijwel alle adressen de WOZ waarde raadplegen. Ook handig om te weten: je ziet per jaar de stijging en je kunt kijken wat het huis van de buren waard is. Zie jij in jouw straat vergelijkbare panden met een hogere of lagere WOZ waarde? Dan is de kans heel groot dat jouw WOZ waarde niet klopt. Neem ook gerust contact met ons op, een taxateur van Bezwaarmaker kijkt graag met je mee. Ook meer informatie over de WOZ waarde in Borne, Achtkarspelen, Aalten, Aalsmeer, Bloemendaal en de rest van Nederland.

Direct contact opnemen.

klantenvertellen logo

3.378+ reviews

Klanten geven ons een 8.7

8

19 jan. 2022

De ervaring wordt sterk beïnvloed over het al of niet behalen van succes, In dit geval dus goed

Vakbekwaam, anders zou het bezwaar niet zijn gehonoreerd. Ik werd steeds goed geïnformeerd zodra de procedure daartoe aanleiding gaf.

G.A. Aanbevelen? Ja

8

4 feb. 2022

Gerichte info, helder wat zelf wel/ niet doen

Geruststellende gedachte dat jullie procedures in de gaten houden en heldere info vragen en geven. Was even wat cynisch, eerst zien dan geloven. Maar door te cummuniceren met mij heeft mij geholpen in loslaten en vertrouwen hebben met een geweldig resultaat!

S.spigt Aanbevelen? Ja

10

22 jan. 2022

prima werk geleverd

Een keer een vragenformulier moeten invullen en de rest ging vanzelf. Verder geen gezeur, alles zelfstandig afgehandeld en het resultaat was super.

R. Aanbevelen? Ja

10

31 jan. 2022

Zeer professioneel en met gewenste resultaat.

Ik ben zeer tevreden over de wijze waarop Bezwaarmaker de bezwaarprocedure heeft uitgevoerd en afgehandeld. Zeer professioneel en uiteindelijk ook met het gewenste resultaat. Ik ben ook zeer tevreden over de wijze waarop ik op de hoogte ben gehouden over de voortgang.

Elle Aanbevelen? Ja

10

15 feb. 2022

Vastbijters in positieve zin :-)

Keurig zijn we op de hoogte gehouden ondanks lange doorlooptijd met gemeente. Uitkomst volledig naar wens Dank!

Ron Aanbevelen? Ja

9

10 feb. 2022

Prima ik heb vermindering gekregen.

Geen klachten ik heb niets hoeven te doen het ging stilletjes aan mij voorbij en het gebeurde gewoon.

R.p. Beijleveld Aanbevelen? Ja

9

13 feb. 2022

Mijn ervaring is zeer goed.

Mijn ervaring over uw dienst is erg prettig. De klachten richting gemeente over de hoogte van de WOZ-waarde van mijn woning heeft u naar tevredenheid richting gemeente verwerkt. Mijn dank voor uw manier van aanpak.

J.Euser Aanbevelen? Ja

8

8 feb. 2022

De aanhouder wint

Nadat eerst ons bezwaar was afgewezen zijn we hiertegen in beroep gegaan en met succes. Hartelijk Dank voor wat jullie gedaan hebben, Chapeau

WB Aanbevelen? Ja

Je hebt ons gezien bij