Als verhuurder of woningeigenaar is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze waarde en wat dit voor jouw financiële situatie betekent.

Wat is de WOZ waarde?

De WOZ waarde staat voor Waardering Onroerende Zaken en wordt door gemeentes vastgesteld. Deze waarde geeft aan hoeveel een woning of pand waard is op een bepaalde peildatum. Deze peildatum wordt ieder jaar vastgesteld op 1 januari.

Voor woningeigenaren heeft de WOZ waarde invloed op verschillende zaken, zoals de hoogte van gemeentelijke belastingen, het eigenwoningforfait en de hypotheekrente. Maar ook voor verhuurders kan de WOZ waarde van belang zijn bij het vaststellen van de huurprijs.

WOZ waarde in Box 3

Box 3 van de belastingaangifte is de box waarin het vermogen wordt belast. Dit vermogen bestaat onder andere uit spaargeld, beleggingen en onroerend goed, waaronder ook een tweede woning of een verhuurde woning.

De WOZ waarde van jouw verhuurde woning(en) speelt een rol bij het berekenen van het vermogen in Box 3. De Belastingdienst neemt namelijk 70% van de WOZ waarde mee als grondslag voor deze berekening.

Berekening vermogen in Box 3

Hoe wordt het vermogen in Box 3 precies berekend? Hieronder volgt een eenvoudige uitleg:

  • Tel al je bezittingen op (spaargeld, beleggingen, onroerend goed, etc.).
  • Trek hier je schulden van af (bijvoorbeeld hypotheekschuld).
  • Vermenigvuldig het restbedrag met een percentage dat hoort bij de hoogte van jouw totale vermogen.
  • Betaal belasting over dit bedrag.

Invloed op belastingaangifte

Het is belangrijk om te weten dat de WOZ waarde van jouw verhuurde woning(en) alleen van invloed is op het vermogen in Box 3 en niet op de huurinkomsten. De huurinkomsten vallen namelijk onder Box 1 en worden apart belast.

Als de WOZ waarde van jouw verhuurde woning hoog is, kan dit betekenen dat je meer vermogen hebt in Box 3. Hierdoor betaal je mogelijk meer belasting over jouw vermogen. Het kan dus lonen om de WOZ waarde goed te controleren en eventueel bezwaar te maken als deze niet klopt.

Bezwaar maken tegen de WOZ waarde

Als je het niet eens bent met de vastgestelde WOZ waarde, heb je de mogelijkheid om bezwaar te maken bij jouw gemeente. Dit moet binnen zes weken na ontvangst van het aanslagbiljet gebeuren.

Je kunt bezwaar maken als je denkt dat de WOZ waarde te hoog is vastgesteld. Bijvoorbeeld als vergelijkbare woningen in jouw buurt lagere waardes hebben of als er sprake is van achterstallig onderhoud aan jouw pand.

Conclusie

Kortom, als verhuurder of woningeigenaar is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de WOZ waarde in Box 3. Deze waarde speelt een rol bij het berekenen van het vermogen in jouw belastingaangifte.

Controleer daarom altijd of de WOZ waarde van jouw verhuurde woning(en) correct is vastgesteld. Als je het niet eens bent met de WOZ waarde, kun je bezwaar woz maken bij jouw gemeente.

Het kan lonen om hier tijd en aandacht aan te besteden, omdat een lagere WOZ waarde kan resulteren in minder belasting over jouw vermogen in Box 3.

klantenvertellen logo

3.378+ reviews

Klanten geven ons een 8.7

10

15 feb. 2022

Vastbijters in positieve zin :-)

Keurig zijn we op de hoogte gehouden ondanks lange doorlooptijd met gemeente. Uitkomst volledig naar wens Dank!

Ron Aanbevelen? Ja

10

31 jan. 2022

Zeer professioneel en met gewenste resultaat.

Ik ben zeer tevreden over de wijze waarop Bezwaarmaker de bezwaarprocedure heeft uitgevoerd en afgehandeld. Zeer professioneel en uiteindelijk ook met het gewenste resultaat. Ik ben ook zeer tevreden over de wijze waarop ik op de hoogte ben gehouden over de voortgang.

Elle Aanbevelen? Ja

9

10 feb. 2022

Prima ik heb vermindering gekregen.

Geen klachten ik heb niets hoeven te doen het ging stilletjes aan mij voorbij en het gebeurde gewoon.

R.p. Beijleveld Aanbevelen? Ja

9

13 feb. 2022

Mijn ervaring is zeer goed.

Mijn ervaring over uw dienst is erg prettig. De klachten richting gemeente over de hoogte van de WOZ-waarde van mijn woning heeft u naar tevredenheid richting gemeente verwerkt. Mijn dank voor uw manier van aanpak.

J.Euser Aanbevelen? Ja

8

8 feb. 2022

De aanhouder wint

Nadat eerst ons bezwaar was afgewezen zijn we hiertegen in beroep gegaan en met succes. Hartelijk Dank voor wat jullie gedaan hebben, Chapeau

WB Aanbevelen? Ja

10

22 jan. 2022

prima werk geleverd

Een keer een vragenformulier moeten invullen en de rest ging vanzelf. Verder geen gezeur, alles zelfstandig afgehandeld en het resultaat was super.

R. Aanbevelen? Ja

8

19 jan. 2022

De ervaring wordt sterk beïnvloed over het al of niet behalen van succes, In dit geval dus goed

Vakbekwaam, anders zou het bezwaar niet zijn gehonoreerd. Ik werd steeds goed geïnformeerd zodra de procedure daartoe aanleiding gaf.

G.A. Aanbevelen? Ja

8

4 feb. 2022

Gerichte info, helder wat zelf wel/ niet doen

Geruststellende gedachte dat jullie procedures in de gaten houden en heldere info vragen en geven. Was even wat cynisch, eerst zien dan geloven. Maar door te cummuniceren met mij heeft mij geholpen in loslaten en vertrouwen hebben met een geweldig resultaat!

S.spigt Aanbevelen? Ja

Je hebt ons gezien bij