De ontwikkelingen op de huizenmarkt in 2023 in Nederland vertonen tekenen van verbetering, ondanks de aanhoudende krapte en stijgende financieringslasten voor kopers. Volgens de NVM-woningmarktcijfers 2023 zijn er enkele belangrijke trends waar te nemen. De Nederlandse woningmarkt blijft in beweging en er lijkt een nieuw evenwicht te ontstaan tussen vraag en aanbod. Terwijl de vriendelijkere verkoopprijzen zorgen voor een beetje ademruimte voor kopers, worden zij tegelijkertijd geconfronteerd met een hogere hypotheekrente. Maar hoe zit het met het huidige aanbod op de huizenmarkt? Hieronder zullen wij van Bezwaarmaker uiteenzetten wat de ontwikkelingen op de huizenmarkt in 2023 zijn.

Kopers hebben meer keuzemogelijkheden

Het goede nieuws is dat de krapte-indicator in het eerste kwartaal van 2023 is gestegen van 3,2 naar 3,3. Dit betekent dat kopers iets meer keuzemogelijkheden hebben. Toch is er nog steeds werk aan de winkel, want om een evenwichtige woningmarkt te creëren, moet de krapte-indicator boven 5 liggen. Momenteel staan er ruim 31.000 woningen te koop, wat 9% minder is dan in het vierde kwartaal van 2022, maar bijna twee keer zoveel als een jaar geleden. Als we kijken naar het type woningen dat momenteel te koop staat, zien we dat tussenwoningen het meest dalen met -16%. Hoekwoningen en 2-onder-1-kapwoningen dalen respectievelijk met -9% en -8%, terwijl vrijstaande woningen een daling van -5% laten zien. Het aanbod van appartementen daalt met -9%.

De gemiddelde vraagprijs van te koop staande woningen

De gemiddelde vraagprijs komt uit op 506.000 euro; dat is een stijging van 6% vergeleken met een jaar eerder. De looptijd van het aanbod is echter wel langer geworden. Momenteel staat een te koop staande woning gemiddeld 84 dagen te koop, 20 dagen langer dan in het vierde kwartaal van 2022 en 50 dagen langer dan in het eerste kwartaal van 2022. Hoewel bijna de helft van alle te koop staande woningen korter dan een kwartaal te koop staat, blijft het belangrijk om de ontwikkelingen op de woningmarkt in de gaten te houden. Met de huidige verschuivingen lijkt de woningmarkt langzaam maar zeker zichzelf te stabiliseren, maar alleen de tijd zal leren of dit evenwicht blijvend is.

28.500 koopwoningen verkocht in het eerste kwartaal van 2023

In het eerste kwartaal van 2023 verkochten NVM-makelaars 28.500 bestaande koopwoningen, een daling van 2% ten opzichte van een jaar eerder en 13% minder dan in het vierde kwartaal van 2022. Hoewel het aantal verkochte woningen is gedaald, is het woningaanbod op jaarbasis in het eerste kwartaal van 2023 bijna verdubbeld ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. Dit duidt op een toename van de beschikbare woningen, hoewel het aanbod nog steeds krap is. Ondanks de toename van het woningaanbod blijft de vraag naar woningen in Nederland hoog. Er is een groeiende behoefte aan nieuwe woningen om aan deze vraag te voldoen, en de nieuwbouwproductie en nieuwbouw verkopen vertonen een aanzienlijke afname. Dit benadrukt de noodzaak voor de overheid en de bouwsector om samen te werken aan het creëren van betaalbare en duurzame woningen om de woningcrisis aan te pakken.

Gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning in de huizenmarkt

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning in het eerste kwartaal van 2023 bedroeg €394.000, een daling van 3,6% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022. Op jaarbasis daalde de gemiddelde verkoopprijs met 8,2% in het eerste kwartaal van 2023, wat wijst op een omslagpunt in de markt vergeleken met 2021, toen de prijzen met ongeveer 20% op jaarbasis stegen. Al met al zijn er tekenen van verbetering op de Nederlandse woningmarkt, maar er is nog steeds veel werk aan de winkel om het woningtekort aan te pakken en betaalbare huisvesting voor iedereen toegankelijk te maken. Het is van cruciaal belang dat overheden, bouwbedrijven en andere belanghebbenden samenwerken om innovatieve oplossingen te vinden om aan de groeiende vraag naar woningen te voldoen en de markt voor zowel kopers als verkopers vriendelijker te maken.


Ontwikkelingen Huizenmarkt 2023

Dalen de huizenprijzen in de woningmarkt?

De huizenprijzen in Nederland zullen naar verwachting in 2023 aanzienlijk dalen, gevolgd door een stabilisatie in 2024, volgens de recente kwartaal rapporten van Rabobank en ABN AMRO over de woningmarkt. Beide banken voorspellen lagere woningprijzen voor dit jaar, waarbij Rabobank een daling van 7,5% in 2023 en ongeveer 1,5% in 2024 verwacht. ABN AMRO voorspelt een prijscorrectie van 10,5% voor woningen in 2023 en een daling van de huizenprijzen met 3% in 2024. De belangrijkste oorzaken van de lagere huizenprijzen zijn de hoge inflatie en rentestijgingen, die ertoe leiden dat kopers minder kunnen uitgeven aan een woning vanwege gestegen kosten en hogere hypotheekrente. Rabobank merkt op dat huizenprijzen vanaf het vierde kwartaal van het vorige jaar aanzienlijk zijn gedaald, en deze trend zal zich naar verwachting voortzetten tot de bodem van de huizenmarkt wordt bereikt in 2023.

Het vooruitzicht op de huizenmarkt voor 2024 lijkt nog gunstiger

Woningen zullen naar verwachting beter betaalbaar worden, en de werkgelegenheid blijft stabiel. Bovendien zullen de kapitaalrentes, die een indicator zijn voor de ontwikkeling van de hypotheekrente, naar verwachting weer dalen. Deze factoren kunnen bijdragen aan een stabilisatie van de huizenprijzen in 2024. Zal de WOZ waarde ook stabiliseren of moet er veel bezwaar op WOZ waarde gemaakt worden? Toch blijft de Nederlandse woningmarkt uitdagend, met een aanhoudend tekort aan woningen en groeiende vraag. Om de situatie te verbeteren, zullen overheid, bouwbedrijven en andere belanghebbenden moeten samenwerken om de woningvoorraad uit te breiden en betaalbare huisvesting voor iedereen toegankelijk te maken. Dit zal helpen om de druk op de huizenprijzen te verminderen en bijdragen aan een gezondere en stabielere woningmarkt op lange termijn.

Goed nieuws voor wie een huis wil kopen in deze huizenmarkt

De golf van nieuwe aanbiedingen die de markt overspoelt, begint af te nemen. Hoewel er nog steeds twee keer zoveel huizen te koop staan als vorig jaar, is de stijging van het aanbod vertraagd, meldt de Rabobank. De recente toename van beschikbare woningen heeft veel potentiële kopers een kans gegeven om hun droomhuis te vinden, nadat ze hun zoektocht hadden uitgesteld vanwege de krappe markt.

Nu de huizenmarkt zich stabiliseert, is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid bij het ontwerpen en bouwen van huizen. Huiseigenaren omarmen groene bouwpraktijken, zoals het gebruik van milieuvriendelijke materialen en het installeren van energie-efficiënte systemen, om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en hun energierekening te verlagen. Duurzame huizen zijn niet alleen beter voor het milieu, maar bieden ook besparingen op lange termijn voor huiseigenaren. En dit zullen we in de toekomst meer en meer merken. Bezwaarmaker houdt je op de hoogte van ontwikkelingen!

Heb je naar aanleiding van onze blog nog meer vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

klantenvertellen logo

3.378+ reviews

Klanten geven ons een 8.7

10

31 jan. 2022

Zeer professioneel en met gewenste resultaat.

Ik ben zeer tevreden over de wijze waarop Bezwaarmaker de bezwaarprocedure heeft uitgevoerd en afgehandeld. Zeer professioneel en uiteindelijk ook met het gewenste resultaat. Ik ben ook zeer tevreden over de wijze waarop ik op de hoogte ben gehouden over de voortgang.

Elle Aanbevelen? Ja

9

10 feb. 2022

Prima ik heb vermindering gekregen.

Geen klachten ik heb niets hoeven te doen het ging stilletjes aan mij voorbij en het gebeurde gewoon.

R.p. Beijleveld Aanbevelen? Ja

8

8 feb. 2022

De aanhouder wint

Nadat eerst ons bezwaar was afgewezen zijn we hiertegen in beroep gegaan en met succes. Hartelijk Dank voor wat jullie gedaan hebben, Chapeau

WB Aanbevelen? Ja

8

19 jan. 2022

De ervaring wordt sterk beïnvloed over het al of niet behalen van succes, In dit geval dus goed

Vakbekwaam, anders zou het bezwaar niet zijn gehonoreerd. Ik werd steeds goed geïnformeerd zodra de procedure daartoe aanleiding gaf.

G.A. Aanbevelen? Ja

10

22 jan. 2022

prima werk geleverd

Een keer een vragenformulier moeten invullen en de rest ging vanzelf. Verder geen gezeur, alles zelfstandig afgehandeld en het resultaat was super.

R. Aanbevelen? Ja

8

4 feb. 2022

Gerichte info, helder wat zelf wel/ niet doen

Geruststellende gedachte dat jullie procedures in de gaten houden en heldere info vragen en geven. Was even wat cynisch, eerst zien dan geloven. Maar door te cummuniceren met mij heeft mij geholpen in loslaten en vertrouwen hebben met een geweldig resultaat!

S.spigt Aanbevelen? Ja

9

13 feb. 2022

Mijn ervaring is zeer goed.

Mijn ervaring over uw dienst is erg prettig. De klachten richting gemeente over de hoogte van de WOZ-waarde van mijn woning heeft u naar tevredenheid richting gemeente verwerkt. Mijn dank voor uw manier van aanpak.

J.Euser Aanbevelen? Ja

10

15 feb. 2022

Vastbijters in positieve zin :-)

Keurig zijn we op de hoogte gehouden ondanks lange doorlooptijd met gemeente. Uitkomst volledig naar wens Dank!

Ron Aanbevelen? Ja

Je hebt ons gezien bij