Terug naar het overzicht

DEN HAAG – De WOZ-waarde van woningen, bedrijfsgebouwen en monumenten wordt openbaar. Daarnaast wordt een nieuw model taxatieverslag met meer informatie al per 1 januari aanstaande ingevoerd.

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) schrijft dat dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Huizenbezitters krijgen met een openbare WOZ-waarde meer inzicht in de waarde van hun eigen woning. Ze kunnen die dan immers vergelijken met andere panden.

De WOZ-waarde is van belang voor belastingen als de onroerende zaakbelasting (ozb) en de watersysteemheffing, maar ook voor het vaststellen van het eigenwoningforfait in de inkomstenbelasting.

Abracadabra

”Voor veel huizenbezitters is de bepaling van de WOZ-waarde, die een keer per jaar op de mat valt, een zwarte doos of abracadabra”, stelt Weekers. Hij hoopt dat zijn plannen leiden tot meer acceptatie van de WOZ-waarde en minder bezwaarschriften.

Nu is de WOZ-waarde van andermans huis alleen onder zeer strikte voorwaarden op te vragen. Door de beperkingen op te heffen, krijgen burgers meer inzicht in de waardebepaling.

Het nieuwe type taxatieverslag heeft in een proef tot tevreden reacties geleid, reden waarom Weekers dat nu meteen in heel Nederland invoert.

Overleg

Weekers heeft over zijn plannen overleg gehad met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Unie van Waterschappen, de rijksbelastingdienst en de Waarderingskamer.

Voor hij het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer stuurt, vraagt hij met het oog op privacyaspecten nog wel advies aan het College bescherming persoonsgegevens (CBP).

bron. Anp

Terug naar het overzicht
klantenvertellen logo

3.100+ reviews

Klanten geven ons een 8.5

9

21 dec. 2021

Gewoon goed

Hallo. Ik wil ten eerste bezwaarmaker.nu bedanken voor de werkzaamheden die ze voor mij gedaan hebben. Helaas en dat zeg ik eerlijk is het bedrag dat in mindering is vast gesteld tegen gevallen maar wie het kleine niet eerd is het grote niet Weerd. Maar ik weet niet hoe het in zijn werk gaat. B.v. D Gr jo ijpelaar

J.N.J.P. Aanbevelen? Ja

8

19 dec. 2021

prima

valt niet tegen

A.M. Schep Aanbevelen? Ja

8

21 dec. 2021

Ontzorgd en maakt e.e.a. keurig in orde

xx

de heer G.J.N. van Nies Aanbevelen? Ja

8

19 dec. 2021

Goed geregeld

Het aanmaken van mijn dossier was gemakkelijk en ik werd regelmatig duidelijk op de hoogte gehouden.

P.D. Aanbevelen? Ja

8

22 dec. 2021

Belooft wat ze zeggen

Mijn ervaring is positief en wil hierbij aanbevelen

C.A. Luijendijk Aanbevelen? Ja

8

18 dec. 2021

een prima dienstverlening

simpel en duidelijke procedure.

winfried Aanbevelen? Ja

8

21 dec. 2021

Prima hulp

Had ik alleen nooit bereikt.

C.Y. Aanbevelen? Ja

8

22 dec. 2021

Goed geregeld.

Er wordt goed gecommuniceerd. De plek waar al jouw informatie zich bevindt is overzichtelijk. Tevoren wordt aangegeven dat het lang kan duren. Tussentijds een mail met een update zou fijn zijn.

W.F. Aanbevelen? Ja

Je hebt ons gezien bij