Terug naar het overzicht

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken en is een wet die regels formuleert voor de waardebepaling van onroerende zaken zoals woningen. De WOZ-waarde is dan ook de geschatte marktwaarde van je huis. Aan de hand van deze vastgestelde waarde berekent de gemeente jaarlijks de door jou verschuldigde belasting. Als woningbezitter ontvang je hier aan het begin van het jaar een brief over. Omdat de huizenprijzen de afgelopen jaren flink zijn gestegen, hebben de meeste woningbezitters te maken gehad met ook een aanzienlijke stijging van hun WOZ-waarde.

Factoren die de WOZ-waarde bepalen

De WOZ-waarde van een woning wordt door de gemeente op basis van de geschatte marktwaarde bepaald. De peildatum betreft altijd 1 januari van het jaar daarvoor. De WOZ-beschikking die je in 2022 ontvangt, heeft dus een waardepeildatum van 1 januari 2021. De WOZ wordt bepaald op basis van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt, maar ook de ligging van je woning, het bouwjaar, het type woning en voorheen de inhoud van de woning in kubieke meters. In dat laatste is nu verandering gekomen.

Van kubieke naar vierkante meters

In de huidige woningmarkt bleek al eerder dat kwaliteit en onderhoud een veel belangrijkere rol spelen voor de bepaling van de marktwaarde. Deze kenmerken wegen tegenwoordig dan ook een stuk zwaarder mee. Vanaf 2022 is elke gemeente nu ook volgens de wet verplicht om zijn WOZ-taxaties op de gebruiksoppervlakte, kortweg GBO, te baseren. In plaats van kubieke meters (m3) is men dus overgeschakeld op vierkante meters (m2). De Waarderingskamer, de organisatie die toeziet op de WOZ, stelt dat hiervoor is gekozen om de taxatie transparanter te maken.


Woz waarde berekenen

Duidelijkheid voor woningbezitters

De gebruiksoppervlakte verwijst naar het aantal vierkante meters van een woning dat gebruikt kan worden om te wonen. De stahoogte moet daarvoor minstens 150 centimeter bedragen. De GBO wordt onder andere door makelaars, taxateurs en woningbouwverenigingen gehanteerd. Gemeenten zijn nu dus aan dat rijtje toegevoegd, wat bij woningeigenaren voor meer duidelijkheid moet zorgen. Ook op de woningmarkt worden huizen immers op basis van oppervlakte aangeboden, stelt de Waarderingskamer. Een deel van de gemeenten was al over op de nieuwe WOZ-taxatie, per januari zal de WOZ-taxatie van nog eens vijf miljoen woningen veranderen.

Beperkte gevolgen voor de te betalen belasting

Onder woningbezitters is inmiddels de zorg ontstaan dat deze verandering tot hogere WOZ-waarden en dus hogere belastingen zal leiden. Volgens de Waarderingskamer is dat niet het geval. WOZ-waarden kunnen anders uitvallen, maar dit kan behalve hoger ook lager zijn. Bij gemeentes die dit nieuwe systeem al hanteerden, bleven de gevolgen beperkt. Hoe de WOZ-waarde uiteindelijk uitvalt, is afhankelijk van de gemeente waar je woonachtig bent. Gemeenten kunnen namelijk zelf aan de belastingknoppen draaien.

De berekening van de WOZ-waarde controleren

Wil je meer weten over de totstandkoming van je WOZ-waarde, dan kun je bij de gemeente een taxatieverslag aanvragen. In dit verslag lees je hoe de waarde bepaald is en vervolgens kun je aan de hand van de koopsominformatie van het Kadaster nagaan of de berekening klopt. Veel gemeenten sturen het taxatieverslag automatisch mee met de WOZ-beschikking. Ben je het uiteindelijk niet met de waardebepaling eens? Dan kun je daartegen bezwaar maken. Meld nu aan!

Terug naar het overzicht
Over de auteur
Ko
Ko Maas
Ko Maas is de oprichter van Bezwaarmaker.nl. Als WOZ-taxateur hebben we in het verleden aan de andere kant van de medaille gewerkt, voor diverse gemeenten. Er werd mijns inziens over het algemeen te luchtig omgegaan met bezwaarschriften. Men werd veelal met een kluitje het riet in gestuurd. Dit was voor mij de aanleiding om met Bezwaarmaker.nl te starten en mensen te helpen naar een eerlijke WOZ-waarde.
klantenvertellen logo

3.378+ reviews

Klanten geven ons een 8.7

10

31 jan. 2022

Zeer professioneel en met gewenste resultaat.

Ik ben zeer tevreden over de wijze waarop Bezwaarmaker de bezwaarprocedure heeft uitgevoerd en afgehandeld. Zeer professioneel en uiteindelijk ook met het gewenste resultaat. Ik ben ook zeer tevreden over de wijze waarop ik op de hoogte ben gehouden over de voortgang.

Elle Aanbevelen? Ja

8

4 feb. 2022

Gerichte info, helder wat zelf wel/ niet doen

Geruststellende gedachte dat jullie procedures in de gaten houden en heldere info vragen en geven. Was even wat cynisch, eerst zien dan geloven. Maar door te cummuniceren met mij heeft mij geholpen in loslaten en vertrouwen hebben met een geweldig resultaat!

S.spigt Aanbevelen? Ja

8

8 feb. 2022

De aanhouder wint

Nadat eerst ons bezwaar was afgewezen zijn we hiertegen in beroep gegaan en met succes. Hartelijk Dank voor wat jullie gedaan hebben, Chapeau

WB Aanbevelen? Ja

10

22 jan. 2022

prima werk geleverd

Een keer een vragenformulier moeten invullen en de rest ging vanzelf. Verder geen gezeur, alles zelfstandig afgehandeld en het resultaat was super.

R. Aanbevelen? Ja

9

13 feb. 2022

Mijn ervaring is zeer goed.

Mijn ervaring over uw dienst is erg prettig. De klachten richting gemeente over de hoogte van de WOZ-waarde van mijn woning heeft u naar tevredenheid richting gemeente verwerkt. Mijn dank voor uw manier van aanpak.

J.Euser Aanbevelen? Ja

8

19 jan. 2022

De ervaring wordt sterk beïnvloed over het al of niet behalen van succes, In dit geval dus goed

Vakbekwaam, anders zou het bezwaar niet zijn gehonoreerd. Ik werd steeds goed geïnformeerd zodra de procedure daartoe aanleiding gaf.

G.A. Aanbevelen? Ja

9

10 feb. 2022

Prima ik heb vermindering gekregen.

Geen klachten ik heb niets hoeven te doen het ging stilletjes aan mij voorbij en het gebeurde gewoon.

R.p. Beijleveld Aanbevelen? Ja

10

15 feb. 2022

Vastbijters in positieve zin :-)

Keurig zijn we op de hoogte gehouden ondanks lange doorlooptijd met gemeente. Uitkomst volledig naar wens Dank!

Ron Aanbevelen? Ja

Je hebt ons gezien bij