Terug naar het overzicht

In het begin van het jaar valt de WOZ-beschikking weer op de deurmat: het document dat vermeldt wat de WOZ-waarde oftewel de geschatte marktwaarde van je woning is. Deze waarde wordt door de gemeente vastgesteld en heeft als peildatum 1 januari van het voorgaande jaar. De WOZ-waarde vormt de grondslag voor verschillende belastingen en heffingen, waaronder de OZB belasting en de waterschapslasten. Niet zo verwonderlijk dus, dat woningbezitters in bezwaar gaan tegen een beschikking die in hun ogen veel te hoog is. Maar een te lage WOZ-waarde kan eveneens in je nadeel uitpakken.

De nadelen van een lage WOZ-waarde

Is de beschikking lager dan verwacht? Dan is men daar meestal gunstig over gestemd, maar niet zelden wordt er te vroeg gejuicht. Het kan namelijk slecht nieuws betekenen voor de hypotheekrente die je als woningbezitter betaalt. Des te hoger je hypotheek namelijk is ten opzichte van de waarde van je woning, des te hoger zal ook de renteopslag, oftewel de verhoging van de rente, zijn. Ook bij de verkoop van je woning of het afsluiten van een tweede hypotheek kan een lage WOZ-waarde in je nadeel uitpakken.

De invloed van een lage WOZ-waarde op de renteopslag van je hypotheek

De rente die je over de door jou afgesloten hypotheek betaalt, bestaat uit twee onderdelen: een basisrente en een renteopslag, waarnaar soms ook met de term risico-opslag wordt verwezen. Is de hypotheek relatief hoog ten opzichte van de waarde van je woning, dan krijg je met deze renteopslag te maken. Je schuld is dan namelijk groter ten opzichte van de waarde van de woning. Voor de hypotheekverstrekker ontstaat er op papier zodoende een groter risico dat je je schuld niet kunt afbetalen.

Een lage WOZ-waarde kan leiden tot hogere maandlasten

Dit risico berekent je hypotheekverstrekker door in de renteopslag. Om die reden kan een lagere WOZ-waarde leiden tot hogere maandlasten. Heb je een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie)? Dan heb je hier bijna nooit mee te maken. Een hogere WOZ-waarde, dus een waardestijging van je woning, kan bij diverse geldverstrekkers juist een lagere renteopslag betekenen. Soms wordt deze bij het verstrijken van een rentevaste periode toegepast, andere keren kan dit tussentijds. Veel geldverstrekkers nemen hiervoor genoegen met enkel de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde.

Het verkopen van je woning

Behalve dat een lage WOZ-waarde ongunstig is voor de renteopslag, kan deze ook in je nadeel uitpakken wanneer je voornemens bent je woning te verkopen. Een lagere WOZ-waarde kan het openingsbod namelijk een stuk lager doen uitvallen. De WOZ-waarde is namelijk vrij opvraagbaar en kan vervolgens in het Kadaster, aan de hand van verschillende rapporten, met de vraagprijs worden vergeleken om na te gaan of die laatste reëel is. Wanneer je je woning wilt verkopen, dan betekent een lagere WOZ-waarde dus een verslechtering van je verkooppositie.

Het afsluiten van een tweede hypotheek

Ten derde biedt een lage WOZ-waarde ook geenszins een voordeel wanneer je een tweede hypotheek wilt afsluiten. Hypotheekverstrekkers kijken daarbij namelijk altijd naar de waarde van je huidige woning. Ligt deze hoger, dan is dus ook jouw koopkracht hoger en het risico voor de geldverstrekker lager. Des te kleiner het verschil tussen de waarde van je woning en je schuld, des te groter wordt je ruimte voor een tweede hypotheek. Je ziet dus liever dat de WOZ-waarde van je woning hoger ligt.

Bezwaar maken tegen een lage WOZ-waarde

De nadelen van een hoge WOZ-waarde zijn de voordelen van een lage WOZ-waarde en vice versa. In verschillende situaties kan een laag geschatte waarde je op negatieve manier in je portemonnee raken. Dit is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Net zoals tegen een hoge WOZ-waarde kun je ook tegen een lage WOZ-waarde bezwaar maken. Dit is sinds 2015 mogelijk. Bezwaarmaker.nl kan u bijstaan om bezwaar aan te tekenen uw te lage WOZ-waarde. Meld u aan, wij doen de rest.

Terug naar het overzicht
Over de auteur
Ko
Ko Maas
Ko Maas is de oprichter van Bezwaarmaker.nl. Als WOZ-taxateur hebben we in het verleden aan de andere kant van de medaille gewerkt, voor diverse gemeenten. Er werd mijns inziens over het algemeen te luchtig omgegaan met bezwaarschriften. Men werd veelal met een kluitje het riet in gestuurd. Dit was voor mij de aanleiding om met Bezwaarmaker.nl te starten en mensen te helpen naar een eerlijke WOZ-waarde.
klantenvertellen logo

3.378+ reviews

Klanten geven ons een 8.7

10

22 jan. 2022

prima werk geleverd

Een keer een vragenformulier moeten invullen en de rest ging vanzelf. Verder geen gezeur, alles zelfstandig afgehandeld en het resultaat was super.

R. Aanbevelen? Ja

8

4 feb. 2022

Gerichte info, helder wat zelf wel/ niet doen

Geruststellende gedachte dat jullie procedures in de gaten houden en heldere info vragen en geven. Was even wat cynisch, eerst zien dan geloven. Maar door te cummuniceren met mij heeft mij geholpen in loslaten en vertrouwen hebben met een geweldig resultaat!

S.spigt Aanbevelen? Ja

8

19 jan. 2022

De ervaring wordt sterk beïnvloed over het al of niet behalen van succes, In dit geval dus goed

Vakbekwaam, anders zou het bezwaar niet zijn gehonoreerd. Ik werd steeds goed geïnformeerd zodra de procedure daartoe aanleiding gaf.

G.A. Aanbevelen? Ja

10

31 jan. 2022

Zeer professioneel en met gewenste resultaat.

Ik ben zeer tevreden over de wijze waarop Bezwaarmaker de bezwaarprocedure heeft uitgevoerd en afgehandeld. Zeer professioneel en uiteindelijk ook met het gewenste resultaat. Ik ben ook zeer tevreden over de wijze waarop ik op de hoogte ben gehouden over de voortgang.

Elle Aanbevelen? Ja

9

10 feb. 2022

Prima ik heb vermindering gekregen.

Geen klachten ik heb niets hoeven te doen het ging stilletjes aan mij voorbij en het gebeurde gewoon.

R.p. Beijleveld Aanbevelen? Ja

9

13 feb. 2022

Mijn ervaring is zeer goed.

Mijn ervaring over uw dienst is erg prettig. De klachten richting gemeente over de hoogte van de WOZ-waarde van mijn woning heeft u naar tevredenheid richting gemeente verwerkt. Mijn dank voor uw manier van aanpak.

J.Euser Aanbevelen? Ja

8

8 feb. 2022

De aanhouder wint

Nadat eerst ons bezwaar was afgewezen zijn we hiertegen in beroep gegaan en met succes. Hartelijk Dank voor wat jullie gedaan hebben, Chapeau

WB Aanbevelen? Ja

10

15 feb. 2022

Vastbijters in positieve zin :-)

Keurig zijn we op de hoogte gehouden ondanks lange doorlooptijd met gemeente. Uitkomst volledig naar wens Dank!

Ron Aanbevelen? Ja

Je hebt ons gezien bij