Veel mensen houden de huidige huizenmarkt nauwlettend in de gaten. Dat is logisch want de afgelopen 10 jaar is het een gekkenhuis geweest. En nog steeds zijn er ontwikkelingen die de trends op de huizenmarkt in Nederland beïnvloeden. Om er een paar te noemen: de oorlog in Oekraïne, de inflatie, de stikstof crisis, het tekort aan woningen en de stijgende grondstofprijzen. Maar het zijn niet alleen maar stijgende prijzen in de huidige huizenmarkt, het gemiddelde hypotheekbedrag is in het tweede kwartaal van 2022 iets gedaald. Verwacht echter nog geen koopjes, want de prijzen zijn de afgelopen 9 jaar alweer verdubbeld! Lees verder voor een blik op de huizenmarkt 2022 - 2023.
Of je nu een huis wilt kopen of verkopen, het juiste moment bepalen kan veel geld besparen of juist opleveren. Hoe ziet de woningmarkt er op dit moment uit? Het CBS geeft aan dat de prijsstijging voor bestaande woningen in juli 2022 afgevlakt is. Waarbij juni nog een stijging van 16,6% had, was dat in juli 14,5%. Het aantal verkochte woningen daalde ook in vergelijking met een jaar eerder. In juli 2022 waren er 16.417 woningtransacties bij het Kadaster. Een jaar eerder werden 14% meer woningen verkocht. Over de eerste 7 maanden gaat het in vergelijking met vorig jaar zelfs om 22,2% minder. Laten we eens voorzichtig vooruitblikken met waar dit heen kan gaan.
De nationale kranten kopte onlangs op de voorpagina’s dat de hypotheekrente weer stijgt. Gemiddeld gezien, over alle rentevaste periodes bedraagt de hypotheekrente nu 3,88%. De tijd van goedkoop geld lenen voor een huis lijkt daarmee voor nu even voorbij. Doorstromers boffen, want die hebben al een hypotheek met een lage rente die ze mee kunnen nemen. In augustus 2022 stroomde 30% door met behoud van de huidige hypotheek. Zij hebben dus een hogere leencapaciteit met lagere maandlasten dan nieuwe woningzoekenden. Een effect van een eventuele stijgende hypotheekrente zal dus vertraagd doorwerken in 2023. Verder zullen andere factoren een grotere rol spelen.
Om meer te leren over de verwachting huizenprijzen oorlog Oekraïne kijken we naar een interview van Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt, bij Goedemorgen Nederland. In maart 2022 gaf hij al aan dat met name de nieuwbouw daar last van krijgt. De combinatie van een crash huizenmarkt 2022 Oekraïne valt daardoor niet direct te verwachten, maar het tekort aan nieuwbouw zal wel de prijzen kunnen laten stijgen. Door corona waren de prijzen voor grondstoffen al opgelopen. Door de situatie in Oekraïne en Rusland lopen ze nu verder op. Het zal eerder de inflatie zijn die tot een crash zou kunnen leiden.
Het stabiliseren van de huizenprijzen dit jaar is ook iets wat economen van de ING zien.
Hoe lang blijven de huizenprijzen nog stijgen? Ook de Rabobank verwacht dat een stabilisatie van de prijzen op komst is. Zij verwachten ook nog geen daling, maar een afname van de stijging. Voor de huizenmarkt 2023 geeft de Rabobank de verwachting van een lichte stijging in prijzen van 4,5%. De oververhitting van de woningmarkt wordt minder, en de snelheid waarmee de woningmarkt afkoelt bepaalt hoe snel de prijzen dalen. Koopkracht, het consumentenvertrouwen en het aanbod woningen zal de prijs met name kunnen gaan bepalen.
Om voorzichtig een blik op de huizenmarkt van 2023 te geven, volgen wij de visie van de Rabobank, maar willen daarbij wel noemen dat er zeker in deze tijd ongekende onzekerheid is. De hoge inflatie en energiekosten zullen een belangrijke rol spelen. Wij zien daarbij geen huizenmarkt zeepbel die plotseling zal knappen. Eerder zal deze langzaam leeglopen naarmate de inflatie toeneemt en de hypotheekrente stijgt. Hierdoor wordt het bedrag dat mensen per maand voor de hypotheek over hebben kleiner. Zoals gezegd kunnen mensen die een langlopende hypotheek naar een nieuwe woning mee kunnen nemen dit effect wat doen remmen.
Wanneer zou wel een crash huizenmarkt 2022 verwacht kunnen worden? Laten we dat eens hypothetisch bekijken. Indien de inflatie snel ver oploopt en mensen gedwongen hun huis moeten verkopen. Als de prijzen van woningen snel gaan dalen, kan er een piek in het aanbod ontstaan. We zien nu al een lichte stijging in beschikbare huizen, maar wanneer prijzen snel dalen zou dat kunnen stijgen. Verkopers willen dan snel verkopen om nog de hoge woningprijzen mee te pakken. Stel dat in een markt van meer aanbod de hypotheekrente ineens hard oploopt, dan zou het aantal potentiële kopers dalen. Voeg daar de stikstof crisis aan toe, een stilliggende bouw en hoge materiaalkosten. Je zou dan een woningmarkt kunnen krijgen met veel aanbod, weinig mensen die het kunnen betalen en een te hoge prijs voor nieuwbouw. Hou er echter rekening mee dat dit een soort perfecte storm is, en dit soort zwarte scenario’s uiteindelijk vaak uitblijven.
In de huidige woningmarkt wordt bij minder dan 50% van de woningen overboden. In augustus 2022 werd voor woningen in bijna 46% van de gevallen over de vraagprijs geboden, eerder dit jaar was dat nog bijna 75%! Dit komt mede door de dalende interesse. De situatie waarin woningzoekenden zelfs geen bezichtiging konden krijgen komt minder vaak voor.
In de huidige huizenmarkt is ver vooruit kijken is erg moeilijk. Dit merken wij niet alleen bij Bezwaarmaker. Zo ver vooruit kijken is voor elke organisatie moeilijk. Ook veel economen geven dit aan en eerdere prognoses worden aangepast. Wanneer je benieuwd bent naar de prognose huizenmarkt 10 jaar, volg dan het nieuws met betrekking tot de huizenmarkt. Zo blijf je altijd de hoogte van alle ontwikkelingen. Wat je merkt, is dat continu prognoses aangepast worden door nieuwe, vaak onvoorziene ontwikkelingen. Ook dit artikel is op de huidige huizenmarkt gebaseerd en ook wij hebben geen glazen bol om in de toekomst te kijken.
Tot slot nog even een onderwerp waar wij specialist in zijn: de WOZ waarde. Bekijk je WOZ waarde van je woning eens. De kans is groot dat dit een ander getal is dan de woningwaarde zoals een taxateur voor verkoop zou bepalen. Dit heeft alles met de markt te maken. De WOZ waarde is een gemiddelde fictieve verkoopprijs op de peildatum voor een bepaald type woning in een bepaalde wijk. De marktwaarde van de woning is de prijs voor daadwerkelijk dat object. Hierdoor kan het goed zijn dat je WOZ waarde afwijkt van de werkelijke waarde. In twee minuten heb je de aanvraag tot bezwaar maken WOZ waarde al ingevuld.
3.378+ reviews