Vandaag wil ik het met jullie hebben over de KOUDV + L factoren die een rol spelen bij het bepalen van de WOZ waarde. Wat zijn dat precies en waarom zijn ze belangrijk?

De KOUDV + L factoren zijn:

- Kwaliteit: de staat van onderhoud, de afwerking en de voorzieningen van je woning.

- Onderhoud: hoe goed je woning is onderhouden, zowel binnen als buiten.

- Uitstraling: de architectuur, de vormgeving en de ligging van je woning.

- Doelmatigheid: de indeling, de functionaliteit en de bruikbaarheid van je woning.

- Voorzieningen: de aanwezigheid van extra voorzieningen zoals een garage, een tuin, een balkon of een dakkapel.

- Ligging: de locatie van je woning ten opzichte van de omgeving, zoals het uitzicht, de bereikbaarheid, de privacy en de overlast.

Deze factoren hebben invloed op de marktwaarde van je woning, oftewel wat een potentiële koper bereid is te betalen voor je woning. De WOZ waarde is een schatting van de marktwaarde op een bepaalde peildatum. De gemeente gebruikt hiervoor vergelijkbare woningen die rond die peildatum zijn verkocht.

Het kan zijn dat twee woningen identiek zijn aan elkaar qua oppervlakte, type en uitstraling, maar toch een verschillende WOZ waarde hebben. Dat komt omdat de KOUDV + L factoren per woning kunnen verschillen. Bijvoorbeeld: een woning met een nieuwe keuken en badkamer heeft een hogere kwaliteit dan een woning met een verouderde keuken en badkamer. Een woning met een vrij uitzicht over een park heeft een betere ligging dan een woning met uitzicht op een drukke weg.

De KOUD + L factoren aanduiding

Normaliter van 1 slecht, 2 matig, 3 voldoende, 4 goed tot 5 zeer goed.

Het is dus belangrijk om te weten welke KOUDV + L factoren van toepassing zijn op jouw woning en hoe ze zich verhouden tot de vergelijkbare woningen die de gemeente gebruikt. Zo kun je beoordelen of je WOZ waarde klopt of niet. Als je denkt dat je WOZ waarde te hoog is, kun je bezwaar maken bij de gemeente. Je moet dan wel goede argumenten hebben om aan te tonen dat jouw woning minder waard is dan de vergelijkbare woningen.

In mijn volgende blog zal ik jullie meer vertellen over hoe je bezwaar kunt maken tegen je WOZ waarde en waar je op moet letten. Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Over de auteur
Ko
Ko Maas
Ko Maas is de oprichter van Bezwaarmaker.nl. Als WOZ-taxateur hebben we in het verleden aan de andere kant van de medaille gewerkt, voor diverse gemeenten. Er werd mijns inziens over het algemeen te luchtig omgegaan met bezwaarschriften. Men werd veelal met een kluitje het riet in gestuurd. Dit was voor mij de aanleiding om met Bezwaarmaker.nl te starten en mensen te helpen naar een eerlijke WOZ-waarde.
klantenvertellen logo

3.378+ reviews

Klanten geven ons een 8.7

10

15 feb. 2022

Vastbijters in positieve zin :-)

Keurig zijn we op de hoogte gehouden ondanks lange doorlooptijd met gemeente. Uitkomst volledig naar wens Dank!

Ron Aanbevelen? Ja

9

13 feb. 2022

Mijn ervaring is zeer goed.

Mijn ervaring over uw dienst is erg prettig. De klachten richting gemeente over de hoogte van de WOZ-waarde van mijn woning heeft u naar tevredenheid richting gemeente verwerkt. Mijn dank voor uw manier van aanpak.

J.Euser Aanbevelen? Ja

9

10 feb. 2022

Prima ik heb vermindering gekregen.

Geen klachten ik heb niets hoeven te doen het ging stilletjes aan mij voorbij en het gebeurde gewoon.

R.p. Beijleveld Aanbevelen? Ja

8

19 jan. 2022

De ervaring wordt sterk beïnvloed over het al of niet behalen van succes, In dit geval dus goed

Vakbekwaam, anders zou het bezwaar niet zijn gehonoreerd. Ik werd steeds goed geïnformeerd zodra de procedure daartoe aanleiding gaf.

G.A. Aanbevelen? Ja

10

22 jan. 2022

prima werk geleverd

Een keer een vragenformulier moeten invullen en de rest ging vanzelf. Verder geen gezeur, alles zelfstandig afgehandeld en het resultaat was super.

R. Aanbevelen? Ja

8

8 feb. 2022

De aanhouder wint

Nadat eerst ons bezwaar was afgewezen zijn we hiertegen in beroep gegaan en met succes. Hartelijk Dank voor wat jullie gedaan hebben, Chapeau

WB Aanbevelen? Ja

8

4 feb. 2022

Gerichte info, helder wat zelf wel/ niet doen

Geruststellende gedachte dat jullie procedures in de gaten houden en heldere info vragen en geven. Was even wat cynisch, eerst zien dan geloven. Maar door te cummuniceren met mij heeft mij geholpen in loslaten en vertrouwen hebben met een geweldig resultaat!

S.spigt Aanbevelen? Ja

10

31 jan. 2022

Zeer professioneel en met gewenste resultaat.

Ik ben zeer tevreden over de wijze waarop Bezwaarmaker de bezwaarprocedure heeft uitgevoerd en afgehandeld. Zeer professioneel en uiteindelijk ook met het gewenste resultaat. Ik ben ook zeer tevreden over de wijze waarop ik op de hoogte ben gehouden over de voortgang.

Elle Aanbevelen? Ja

Je hebt ons gezien bij