De WOZ waarde wordt gebruikt voor het vaststellen van allerlei heffingen en belastingen, niet alleen door de gemeente maar ook door de landelijke overheid. Het zijn de gemeenten of samenwerkingsverbanden tussen hen die verantwoordelijk zijn voor het vaststellen van de waarde. Hoe bepalen gemeenten de WOZ waarde? Dat is een terechte vraag, zeker als je kijkt naar hoe vaak het vaststellen van de WOZ waarde fout gaat. Hoewel De Waarderingskamer toeziet op de correcte WOZ waarden, zijn het meestal partijen als wij die de fouten aankaarten. Maak zelf ook bezwaar of lees verder om er een beter beeld van te krijgen.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ waarde? De basis uitgelegd

De WOZ waarde is de fictieve waarde die een object op de waardepeildatum bij verkoop zou opleveren. De WOZ taxatie wordt niet per pand gedaan, maar voor een hele groep panden met overeenkomende kenmerken. Aan de hand van verschillende kenmerken kan de gemeente een waardestijging of -daling berekenen. Wanneer er in jouw wijk of straat veel verschil in woningen en panden is, zou er zomaar scheefgroei kunnen ontstaan. Als jij je woning als een van de weinigen flink hebt verbouwd, kan jouw WOZ waarde te laag uitvallen en andersom kun je een te hoge WOZ waarde krijgen.

Tijd voor bezwaar maken

Heb je nog nooit WOZ bezwaar gemaakt of is het jaren geleden dat je bezwaar aangetekend hebt? Dan is het aan te raden om hier eens in te duiken; WOZ scheefgroei je namelijk veel geld kosten. Jaarlijks wordt met de vorige waarde gerekend waardoor je in een stijgende trend in de woningmarkt ieder jaar weer te veel belasting betaalt als de waarde een keer te hoog is ingeschat. Je kunt in dat geval het best binnen de bezwaartermijn bezwaar maken. Doe dit niet zelf maar via ons. Wij maken eerst een pro forma bezwaarschrift WOZ, wat ons in de gelegenheid stelt om de zaak daarna verder te onderbouwen. Wij brengen bovendien geen kosten in rekening voor WOZ bezwaar.

Welke factoren bepalen de WOZ-waarde?

Wanneer je bezwaar wilt maken of wilt weten of jouw WOZ waarde correct is, dan ga je kijken naar de factoren die bepalend zijn voor de WOZ waarde. Hoe bepalen gemeenten de WOZ waarde? Voor het antwoord op deze vraag kun je om te beginnen de woz-beschikking downloaden via de site van de gemeente of het samenwerkingsverband waar jouw gemeente bij aangesloten is. Soms moet je het WOZ waarderapport afzonderlijk downloaden of online inzien, per gemeente kan dit verschillen. Je ziet in het rapport uitgebreid hoe de waarde tot stand is gekomen en welke woningen als referentie zijn gebruikt. Met dit rapport in de hand kun je de verschillende factoren vergelijken en concluderen of jouw pand wel of geen eerlijke WOZ waarde heeft.

Hoe wordt woz-waarde bepaald?

Hoe bepalen gemeenten de WOZ waarde? De gemeente heeft door de jaren heen veel informatie van ieder object verzameld. Via vergunningsaanvragen en historische informatie is de meeste informatie wel bekend. Toch is een controle wel zo verstandig. Welke m2 tellen mee voor WOZ-waarde? Voor het berekenen van de gebruiksoppervlakte worden handleidingen van De Waarderingskamer gebruikt. Naast de gebruiksoppervlakte wordt onder andere naar de ligging van het pand, het bouwjaar, het type woning of bedrijfspand en onderhoudsniveau gekeken.

Hoe bereken je WOZ belasting?

Hoe bepalen gemeenten de WOZ waarde? Het is lastig om exact uit te leggen hoe de computermodellen werken. Om te bekijken of de WOZ-waarde berekenen enigszins correct gedaan is, kun je het best de WOZ waarde van omliggende panden bekijken. Is de WOZ-waarde opvragen gratis? Ja! Anders dan men denkt, is het raadplegen van het WOZ-waardeloket helemaal gratis. Je kunt dus prima de WOZ waarde van de woning van jouw buren opvragen. Doe dit ook, want als je voor vergelijkbare panden heel andere waardes ziet dan klopt er vaak iets niet.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ waarde

Heeft het zin om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde?

Absoluut! Veel bezwaren die wij indienen leiden tot een aanpassing van de WOZ waarde. Gemiddeld besparen mensen op de OZB belasting voor koopwoningen 272 euro per jaar. Wanneer je jouw WOZ waarde eens wilt laten onderzoeken of direct al ziet dat de gemeente de waarde niet correct heeft berekend, neem dan vooral contact met ons op. Je kunt ook direct bezwaar bij ons indienen. Door via Bezwaarmaker jouw WOZ bezwaar in te dienen, wordt jouw zaak door een ervaren taxateur behandeld. Als je onze hulp inschakelt zijn wij verantwoordelijk voor de bezwaar- en beroepsprocedures. Zoals je in onze reviews kunt lezen, komt het wel eens voor dat er bij de bezwaarprocedure afwijzing is maar dat het bezwaar wel wordt gehonoreerd in de beroepsprocedure. Wij geven dus niet op en gaan altijd voor het beste resultaat.

Kan ik voor de WOZ-waarde berekenen Belastingdienst raadplegen?

Hoewel de Belastingdienst met de WOZ waarde het eigenwoningforfait berekent, voeren zij de berekening van de WOZ waarde zelf niet uit. Voor het antwoord op de vraag “Hoe bepalen gemeenten de WOZ waarde?” moet je echt bij jouw gemeente zijn. De totstandkoming van WOZ waarden is ingewikkeld en het hele systeem is op aannames gebaseerd. Wij kunnen het ons goed voorstellen dat je er weinig van snapt, dus neem vooral contact op bij vragen.

Taxatie middels systematische vergelijking

Voor een uitgebreid antwoord op de vraag “Hoe bepalen gemeenten de WOZ waarde?” kun je het best de website van de Waarderingskamer eens bekijken. Deze instantie houdt zich bezig met de berekeningen van WOZ waarden. De Waarderingskamer geeft aan dat de WOZ waarden middels systematische vergelijkingen bepaald worden. De input hiervoor zijn verkoopprijzen van woningen en ander onroerend goed, naast kenmerken van het object. Omdat de Waarderingskamer ook weet dat deze zaken niet altijd kloppen, is het vereist dat de uitkomst gecontroleerd wordt door taxateurs van de gemeente of het samenwerkingsverband.

Gemeente opzoeken op Waarderingskamer

Op de website van de Waarderingskamer kun je de controle die voor jouw gemeente is uitgevoerd bekijken. Stel je kijkt naar de WOZ waarde Groningen, dan zie je op de pagina dat in 2022 voor slechts 3,6% van alle woningen bezwaar is ingediend. Downloaden we een onderzoek van de Waarderingskamer voor de gemeente, dan zien we dat er nog verbeterpunten geconstateerd zijn in 2021, van het niet tijdig versturen van beschikkingen tot onvoldoende afstemming van WOZ op andere administraties. Het is daarom altijd aan te raden om in ieder geval te controleren of bezwaar maken in jouw situatie zinvol is.

Conclusie: hoe bepalen gemeenten de WOZ waarde?

Hoe bepalen gemeenten de WOZ waarde? De WOZ waarde wordt bepaald door computermodellen die met verkoopprijzen en objectkenmerken werken. Het is een feit dat die modellen niet altijd even goede resultaten geven vanwege foutieve input. Vandaar zijn er ook handmatige controle van taxateurs nodig. Wij van Bezwaarmaker zien als extra controle nog toe op de uiteindelijke WOZ waarde door bezwaarschriften in te dienen. Wanneer deze gevalideerd worden, staat jouw WOZ waarde ook weer goed. Neem dus snel contact met ons op als je bezwaar wilt maken tegen jouw WOZ waarde!

klantenvertellen logo

3.378+ reviews

Klanten geven ons een 8.7

8

19 jan. 2022

De ervaring wordt sterk beïnvloed over het al of niet behalen van succes, In dit geval dus goed

Vakbekwaam, anders zou het bezwaar niet zijn gehonoreerd. Ik werd steeds goed geïnformeerd zodra de procedure daartoe aanleiding gaf.

G.A. Aanbevelen? Ja

10

31 jan. 2022

Zeer professioneel en met gewenste resultaat.

Ik ben zeer tevreden over de wijze waarop Bezwaarmaker de bezwaarprocedure heeft uitgevoerd en afgehandeld. Zeer professioneel en uiteindelijk ook met het gewenste resultaat. Ik ben ook zeer tevreden over de wijze waarop ik op de hoogte ben gehouden over de voortgang.

Elle Aanbevelen? Ja

10

22 jan. 2022

prima werk geleverd

Een keer een vragenformulier moeten invullen en de rest ging vanzelf. Verder geen gezeur, alles zelfstandig afgehandeld en het resultaat was super.

R. Aanbevelen? Ja

10

15 feb. 2022

Vastbijters in positieve zin :-)

Keurig zijn we op de hoogte gehouden ondanks lange doorlooptijd met gemeente. Uitkomst volledig naar wens Dank!

Ron Aanbevelen? Ja

8

8 feb. 2022

De aanhouder wint

Nadat eerst ons bezwaar was afgewezen zijn we hiertegen in beroep gegaan en met succes. Hartelijk Dank voor wat jullie gedaan hebben, Chapeau

WB Aanbevelen? Ja

9

10 feb. 2022

Prima ik heb vermindering gekregen.

Geen klachten ik heb niets hoeven te doen het ging stilletjes aan mij voorbij en het gebeurde gewoon.

R.p. Beijleveld Aanbevelen? Ja

8

4 feb. 2022

Gerichte info, helder wat zelf wel/ niet doen

Geruststellende gedachte dat jullie procedures in de gaten houden en heldere info vragen en geven. Was even wat cynisch, eerst zien dan geloven. Maar door te cummuniceren met mij heeft mij geholpen in loslaten en vertrouwen hebben met een geweldig resultaat!

S.spigt Aanbevelen? Ja

9

13 feb. 2022

Mijn ervaring is zeer goed.

Mijn ervaring over uw dienst is erg prettig. De klachten richting gemeente over de hoogte van de WOZ-waarde van mijn woning heeft u naar tevredenheid richting gemeente verwerkt. Mijn dank voor uw manier van aanpak.

J.Euser Aanbevelen? Ja

Je hebt ons gezien bij