Huizenbezitters moeten volgend jaar een fors hoger tarief voor het huurwaardeforfait slikken.
Hierdoor betalen ze in 2014 gemiddeld enkele tientjes tot honderden euro’s extra aan inkomstenbelasting.

Dit blijkt uit berekeningen van belastingdeskundigen, gebaseerd op de Staatscourant van gisteren.
Hierin staat dat huurwaardeforfait volgend jaar stijgt van 0,6 naar 0,7 procent voor huizen met een woz-waarde tussen de 75.000 en 1.040.000 euro.
Een tariefsverhoging van liefst 17%.


Inkomstenbelasting


Het huurwaardeforfait, ook wel eigenwoningforfait genoemd, is vaak onderbelicht. Het is een bedrag dat huizenbezitters bij hun inkomen moeten optellen als ze belastingaangifte doen.
Hoe hoger het forfait, hoe meer inkomstenbelasting er moet worden betaald. Het tarief van het eigenwoningforfait wordt bepaald door te kijken naar de ontwikkeling van de huizen- én huurprijzen.
Het tarief wordt vervolgens vermenigvuldigd met de woz-waarde van de woning.
Het ministerie van Financiën gaat voor de berekening van 2014 uit van een gemiddelde daling van de woz-waarde met 5,4%. En een huurstijging van gemiddeld 4,6%.


Onbegrijpelijk


Fiscalist Cor Overduin (Grant Thornton) vindt het onbegrijpelijk dat uit de berekening van het ministerie een tariefsverhoging van 17% is gerold. „Het wrange is dat de tariefsbepaling niet het parlement, maar door een ministeriële regeling de wereld in wordt geslingerd. Het zou mij niets verbazen dat de schatkist zo met honderden miljoenen wordt gespekt.”


Uit eerdere stukken van het ministerie van Financiën is op te maken dat als het tarief van het eigenwoningforfait met 0,1%-punt wordt verhoogd, dit goed is voor een belastingopbrengst van 320 miljoen euro. Maar volgens het ministerie is daarin nog geen rekening gehouden met een daling van de woz-waarde. Ook meer informatie over de WOZ waarde in Montferland, Meerssen, Montfoort, Menameradiel, Mook en Middelaar en de rest van Nederland.

Bron: Telegraaf

klantenvertellen logo

3.378+ reviews

Klanten geven ons een 8.7

10

15 feb. 2022

Vastbijters in positieve zin :-)

Keurig zijn we op de hoogte gehouden ondanks lange doorlooptijd met gemeente. Uitkomst volledig naar wens Dank!

Ron Aanbevelen? Ja

10

31 jan. 2022

Zeer professioneel en met gewenste resultaat.

Ik ben zeer tevreden over de wijze waarop Bezwaarmaker de bezwaarprocedure heeft uitgevoerd en afgehandeld. Zeer professioneel en uiteindelijk ook met het gewenste resultaat. Ik ben ook zeer tevreden over de wijze waarop ik op de hoogte ben gehouden over de voortgang.

Elle Aanbevelen? Ja

9

13 feb. 2022

Mijn ervaring is zeer goed.

Mijn ervaring over uw dienst is erg prettig. De klachten richting gemeente over de hoogte van de WOZ-waarde van mijn woning heeft u naar tevredenheid richting gemeente verwerkt. Mijn dank voor uw manier van aanpak.

J.Euser Aanbevelen? Ja

8

4 feb. 2022

Gerichte info, helder wat zelf wel/ niet doen

Geruststellende gedachte dat jullie procedures in de gaten houden en heldere info vragen en geven. Was even wat cynisch, eerst zien dan geloven. Maar door te cummuniceren met mij heeft mij geholpen in loslaten en vertrouwen hebben met een geweldig resultaat!

S.spigt Aanbevelen? Ja

8

19 jan. 2022

De ervaring wordt sterk beïnvloed over het al of niet behalen van succes, In dit geval dus goed

Vakbekwaam, anders zou het bezwaar niet zijn gehonoreerd. Ik werd steeds goed geïnformeerd zodra de procedure daartoe aanleiding gaf.

G.A. Aanbevelen? Ja

9

10 feb. 2022

Prima ik heb vermindering gekregen.

Geen klachten ik heb niets hoeven te doen het ging stilletjes aan mij voorbij en het gebeurde gewoon.

R.p. Beijleveld Aanbevelen? Ja

10

22 jan. 2022

prima werk geleverd

Een keer een vragenformulier moeten invullen en de rest ging vanzelf. Verder geen gezeur, alles zelfstandig afgehandeld en het resultaat was super.

R. Aanbevelen? Ja

8

8 feb. 2022

De aanhouder wint

Nadat eerst ons bezwaar was afgewezen zijn we hiertegen in beroep gegaan en met succes. Hartelijk Dank voor wat jullie gedaan hebben, Chapeau

WB Aanbevelen? Ja

Je hebt ons gezien bij