Als woningeigenaar ben je verplicht om jaarlijks de WOZ-waarde van je woning te betalen. Deze waarde wordt bepaald door de gemeente en vormt de basis voor onder andere de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsheffingen. Het kan echter voorkomen dat je het niet eens bent met de vastgestelde WOZ-waarde en in dat geval kun je bezwaar maken bij de gemeente.

Het indienen van een bezwaar tegen de WOZ-waarde kan echter ingewikkeld zijn, zeker als je niet bekend bent met alle regels en procedures. Daarom kiezen veel mensen ervoor om een WOZ-bureau in te schakelen om hen te helpen bij het indienen van het bezwaar. In dit artikel zullen we kijken naar de kosten en baten die gepaard gaan met het inschakelen van een WOZ-bureau.

De kosten

Het inhuren van een professioneel WOZ-bureau brengt uiteraard kosten met zich mee. De exacte kosten kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de complexiteit van de zaak en het tarief van het bureau. Gemiddeld genomen kun je rekenen op een bedrag tussen de €200 en €500 voor het indienen van een bezwaar, deze kosten worden betaalt door je gemeente.

Hoewel dit misschien als een aanzienlijk bedrag klinkt, kan het inschakelen van een WOZ-bureau ook financiële voordelen opleveren. Als het bezwaar succesvol is en de WOZ-waarde wordt verlaagd, heb je namelijk recht op een lagere belastingaanslag. Dit kan resulteren in besparingen die veel groter zijn dan de kosten van het bureau.

De baten

Het belangrijkste voordeel van het inschakelen van een WOZ-bureau is dat zij gespecialiseerd zijn in het indienen van bezwaren tegen de WOZ-waarde. Ze hebben uitgebreide kennis over de regels en procedures en weten hoe ze sterke argumenten moeten presenteren om jouw zaak te ondersteunen.

Bovendien nemen ze alle administratieve taken uit handen, wat je veel tijd en moeite bespaart. Het indienen van een bezwaar kan namelijk behoorlijk tijdrovend zijn, met name als je niet bekend bent met de vereiste documentatie en formulieren.

Een ander voordeel is dat een professioneel WOZ-bureau vaak beschikt over taxateurs die nauwkeurige taxatierapporten kunnen opstellen om jouw bezwaar te ondersteunen. Dit kan je kansen op succes vergroten, aangezien de gemeente het bezwaar serieuzer zal nemen als er objectieve en gedetailleerde informatie wordt verstrekt.

De afweging

Het inschakelen van een WOZ-bureau brengt dus zowel kosten als baten met zich mee. Of het de moeite waard is om een bureau in te schakelen, hangt af van verschillende factoren. Als je weinig kennis hebt van de WOZ-waarde en niet bekend bent met de procedures, kan het inhuren van een bureau je helpen om sterke argumenten aan te voeren en je kansen op succes te vergroten.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de financiële aspecten. Als het bezwaar succesvol is, kunnen de besparingen op belastingaanslagen aanzienlijk zijn en mogelijk veel groter dan de kosten van het bureau.

Tot slot is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken bij het selecteren van een WOZ-bureau. Kies voor een betrouwbaar WOZ bureau met ervaring en goede referenties, zodat je zeker weet dat ze jouw belangen goed behartigen.

Conclusie

Hoewel het inschakelen van een WOZ-bureau kosten met zich meebrengt, kan het indienen van een bezwaar tegen de WOZ-waarde complex zijn en veel tijd en moeite vergen. Door een professioneel bureau in te schakelen, kun je de kans op succes vergroten en besparen op belastingaanslagen.

Maak echter wel een weloverwogen keuze bij het selecteren van een bureau en houd rekening met de financiële aspecten. Uiteindelijk is het doel om de WOZ-waarde te verlagen en zo kosten te besparen op belastingen die gebaseerd zijn op deze waarde.

Over de auteur
Ko
Ko Maas
Ko Maas is de oprichter van Bezwaarmaker.nl. Als WOZ-taxateur hebben we in het verleden aan de andere kant van de medaille gewerkt, voor diverse gemeenten. Er werd mijns inziens over het algemeen te luchtig omgegaan met bezwaarschriften. Men werd veelal met een kluitje het riet in gestuurd. Dit was voor mij de aanleiding om met Bezwaarmaker.nl te starten en mensen te helpen naar een eerlijke WOZ-waarde.
klantenvertellen logo

3.378+ reviews

Klanten geven ons een 8.7

9

13 feb. 2022

Mijn ervaring is zeer goed.

Mijn ervaring over uw dienst is erg prettig. De klachten richting gemeente over de hoogte van de WOZ-waarde van mijn woning heeft u naar tevredenheid richting gemeente verwerkt. Mijn dank voor uw manier van aanpak.

J.Euser Aanbevelen? Ja

10

31 jan. 2022

Zeer professioneel en met gewenste resultaat.

Ik ben zeer tevreden over de wijze waarop Bezwaarmaker de bezwaarprocedure heeft uitgevoerd en afgehandeld. Zeer professioneel en uiteindelijk ook met het gewenste resultaat. Ik ben ook zeer tevreden over de wijze waarop ik op de hoogte ben gehouden over de voortgang.

Elle Aanbevelen? Ja

8

19 jan. 2022

De ervaring wordt sterk beïnvloed over het al of niet behalen van succes, In dit geval dus goed

Vakbekwaam, anders zou het bezwaar niet zijn gehonoreerd. Ik werd steeds goed geïnformeerd zodra de procedure daartoe aanleiding gaf.

G.A. Aanbevelen? Ja

10

22 jan. 2022

prima werk geleverd

Een keer een vragenformulier moeten invullen en de rest ging vanzelf. Verder geen gezeur, alles zelfstandig afgehandeld en het resultaat was super.

R. Aanbevelen? Ja

10

15 feb. 2022

Vastbijters in positieve zin :-)

Keurig zijn we op de hoogte gehouden ondanks lange doorlooptijd met gemeente. Uitkomst volledig naar wens Dank!

Ron Aanbevelen? Ja

8

8 feb. 2022

De aanhouder wint

Nadat eerst ons bezwaar was afgewezen zijn we hiertegen in beroep gegaan en met succes. Hartelijk Dank voor wat jullie gedaan hebben, Chapeau

WB Aanbevelen? Ja

9

10 feb. 2022

Prima ik heb vermindering gekregen.

Geen klachten ik heb niets hoeven te doen het ging stilletjes aan mij voorbij en het gebeurde gewoon.

R.p. Beijleveld Aanbevelen? Ja

8

4 feb. 2022

Gerichte info, helder wat zelf wel/ niet doen

Geruststellende gedachte dat jullie procedures in de gaten houden en heldere info vragen en geven. Was even wat cynisch, eerst zien dan geloven. Maar door te cummuniceren met mij heeft mij geholpen in loslaten en vertrouwen hebben met een geweldig resultaat!

S.spigt Aanbevelen? Ja

Je hebt ons gezien bij