De specialist in de WOZ en OZB

Nieuws


Afhandeling bezwaarschriften WOZ schiet te kort

woz waardeDe afhandeling van bezwaarschriften bij de vaststelling van de zogeheten WOZ-waarde van een huis door de gemeente verloopt traag en inefficiënt. Dat kan en moet beter, vindt de Rekenkamer. Ook is het voor Amsterdammers vaak niet te volgen hoe de gemeente de WOZ-waarde van hun huis heeft vastgesteld en schiet de informatie die de gemeente biedt in de jaarlijkse WOZ-beschikking te kort.
 

Dat zijn de harde conclusies van de Rekenkamer Amsterdam over de manier waarop de gemeente de wet Waardering Onroerende Zaken toepast. Elk jaar berekent de gemeente de WOZ-waarde van 445.000 panden, waarvan 400.000 woningen. Met de WOZ hebben alle Amsterdamse huizenbezitters te maken, omdat de gemeente de jaarlijkse onroerendezaakbelasting (ozb) berekent op basis van de WOZ-waarde.
 

De financiële belangen van de gemeente zijn ook groot: de 249,4 miljoen euro aan belastingen die de gemeente in 2010 inde, bestond voor 63 procent uit belastingen die zijn gebaseerd op de WOZ. De laatste jaren hebben tienduizenden Amsterdammers geklaagd over de WOZ-waarde die voor hun pand was berekend. In 2011 waren dat er 10.000, in 2009 20.000. Het aantal beroepszaken dat moest worden afgehandeld, steeg van 335 in 2006 naar 963 in 2010.
 

Die procedures kosten de gemeente 1,5 miljoen euro per jaar.
Volgens de Rekenkamer kunnen veel bezwaarschriften worden voorkomen als de gemeente de berekening van de WOZ-waarde beter uitlegt. Ook als een bezwaarschrift is toegekend, gaat het nog vaak mis.  Het kan dan gebeuren dat huiseigenaren een jaar later opnieuw bezwaar moet maken, omdat het toegekend bezwaar niet correct, of helemaal niet, in de WOZ-administratie is verwerkt.
 

Bron – Het Parool

Terug naar overzicht

Onze beoordeling

8.5

Gebaseerd op onafhankelijke 2992 beoordelingen via klantenvertellen.nl

Alle 2992 beoordelingen

Waarom Bezwaarmaker?

  • Kosteloos bezwaar maken
  • Betaal minder belasting
  • Grotere kans op succes
  • Actief in heel Nederland
  • Deskundig bezwaarschrift

Maak bezwaar
Bezwaarmaker 8.5102992