De specialist in de WOZ en OZB

Nieuws


Stijging ozb in 2014 binnen perken

Daarmee zou de stijging iets onder de maximale verhoging van 2,45 procent blijven die gemeenten met het Rijk hebben afgesproken, zo maakte de belangenorganisatie dinsdag bekend. Huiseigenaren moeten meer betalen ondanks dat de WOZ-waarde van woningen in 2014 gemiddeld 6 procent daalt, stelt Eigen Huis. Gemiddeld draagt een huiseigenaar dan 263 euro af aan zijn gemeente, tegenover 257 euro dit jaar.

 

Ozb in sommige gemeenten omlaag Gemeenten waar de ozb procentueel het hardst stijgt, zijn Koggenland met 23 procent, Velzen met 10 procent en Groningen met 9,8 procent. Er zijn echter ook dalers met Beverwijk met min 5,8 procent als koploper. Daarna volgen Hillegom met min 4,5 procent en Westerveld met min 4,3 procent. Als ook andere woonlasten worden meegerekend (riool- en afvalstoffenheffing), dan betalen mensen met een eigen huis in 2014 gemiddeld 715 euro aan gemeentelijke woonlasten tegenover 707 euro dit jaar. Bergen is de duurste gemeente met gemiddelde gemeentelijke woonlasten van 1038 euro en Tilburg de goedkoopste met gemiddeld 530 euro.

 

Ander lokaal belastingsysteem Eigen Huis wil overigens dat de onroerendezaakbelasting verdwijnt en dat er een andere heffing komt waarbij de lasten „op evenwichtige wijze worden gedeeld door alle huishoudens”. Niet het bezit van een woning, maar de omvang of draagkracht van een huishouden kan daarvoor de grondslag zijn. De belangenorganisatie van huizenbezitters verzet zich ertegen dat mensen met een eigen huis almaar zwaarder belast worden door de overheid. Eigen Huis wil een andere heffingsgrondslag, waarbij naast eigenaren ook huurders meebetalen aan de gemeentelijke voorzieningen die nu uit ozb-opbrengsten worden betaald. In december peilt de vereniging de mening over de ozb en alternatieven voor deze belasting onder huishoudens. De resultaten daarvan worden voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart bekendgemaakt.

Terug naar overzicht

Onze beoordeling

8.5

Gebaseerd op onafhankelijke 2992 beoordelingen via klantenvertellen.nl

Alle 2992 beoordelingen

Waarom Bezwaarmaker?

  • Kosteloos bezwaar maken
  • Betaal minder belasting
  • Grotere kans op succes
  • Actief in heel Nederland
  • Deskundig bezwaarschrift

Maak bezwaar
Bezwaarmaker 8.5102992