De specialist in de WOZ en OZB

Nieuws


Huizenmarkt definitief uit dal!

Dat blijkt uit cijfers van makelaarsorganisatie NVM, die aangeeft dat de woningmarkt zicht sneller lijkt te herstellen dan eerder gedacht. In de laatste drie maanden werden niet alleen 20% meer woningen verkocht dan een kwartaal eerder, maar was voor het eerst ook sprake van een gemiddelde prijsstijging van 1,5%.

 

Een gemiddeld huis kost daardoor nu 207.000 euro. Rijtjeshuis Vooral goed geprijsde en voor starter betaalbare rijtjeshuizen zijn steeds meer in trek. Ook het aantal verkochte appartementen nam flink toe. Met totaal ruim 27.000 verkochte woningen werd daarmee zelfs het goede vierde kwartaal van 2012 verbeterd, toen naderende aanpassingen in de hypotheekrenteregels voor een tijdelijke piek in de verkoop zorgde. Rust Naast de langzaam herstellende economie geeft volgens de NVM ook de teruggekeerde politieke rust rond de hypotheekrenteaftrek huizenkopers meer vertrouwen.

 

Verder herstel en koopkrachtverbetering kunnen in 2014 nieuwe kopers naar de markt trekken, al blijft de hoge werkloosheid een zorg voor aspirant-kopers. De organisatie wijst er mede daardoor op dat het herstel nog altijd pril is en dat nog een lange weg te gaan is voordat de huizenmarkt weer terug kan keren richting het hoge niveau van voor de crisis. Ten opzichte van een jaar geleden daalden de prijzen immers nog altijd licht.

In ruim vijf jaar tijd daalden de huizenprijzen immers met totaal 17%, waardoor nog een aantal jaren van stevige stijgingen nodig is om weer terug te keren naar de oude hoge prijzen. Volgens de NVM wordt het daarom spannend om te kijken of het herstel zich begin 2014 lijkt door te zetten. “Herstel huizenmarkt gaat sneller dan verwacht” - @dft Foto: NVM Zo zal het nog steeds grote woningaanbod verder moeten dalen en ligt de tijd dat een huis gemiddeld te koop staat met 154 dagen nog steeds duidelijk boven de ruim 90 dagen van voor de crisis.

 

Voortekenen De voortekenen lijken echter redelijk gunstig voor een langzaam veder doorzettend herstel. Zo is de overdrachtsbelasting nog altijd 2% en is ook de btw voor klussen aan de woning nog op het crisisniveau van 6% vastgeprikt. Ook de hypotheekrente staat op een zeer laag niveau met rentetarieven van minder dan 3% voor 5 jaar vast en minder dan 4% voor 10 jaar vast. Verschillen Uit de cijfers van de NVM blijkt dat sprake is van flinke regionale verschillen. Met name in de Randstad lijkt de huizenmarkt harder aan te trekken. Klik hier om te kijken hoe de huizenprijs zich in uw regio zich in de laatste maanden van 2014 heeft ontwikkeld

bron: telegraaf.nl

Terug naar overzicht

Onze beoordeling

8.5

Gebaseerd op onafhankelijke 2992 beoordelingen via klantenvertellen.nl

Alle 2992 beoordelingen

Waarom Bezwaarmaker?

  • Kosteloos bezwaar maken
  • Betaal minder belasting
  • Grotere kans op succes
  • Actief in heel Nederland
  • Deskundig bezwaarschrift

Maak bezwaar
Bezwaarmaker 8.5102992